求幫手‧改善機箱過熱

2014年9月買
用途:打機 之前玩劍靈 而家玩返FEZ JP
我夏天唔多開冷氣 部房長期30度以上

最近覺得部機有D怪怪地:CPU使用量有D異常咁
之後就裝左HW MONITOR睇
開game前就4X-50度左右
最game後就最高去到70度
已開蓋清塵 入面唔算多塵(屋企好大塵同多狗毛,所以揀左個防塵機箱)
問題1:圖中 MB 係任何情況都over100度..??
問題2:cpu 同 display 溫度 可以點改善?

SPEC如下:
CPU     xeon e3-1230 v3
MB       asus h97-pro
DISP    gv-n770oc-2gd
RAM     team 4gbx2
HDD     wd 1tb7200rpm
SSD      px-128m6s
POWER  cooler master gx-II 650w
CASE    cooler master silencio 550
CPU FAN 原裝
DISPLAY 風扇 原裝
機箱風扇 前後2隻12CM 靜音風扇

SPEC完
開game前

開game後

2014年9月買
用途:打機 之前玩劍靈 而家玩返FEZ JP
我夏天唔多開冷氣 部房長期30度以上

最近覺得部機有D怪 ...
笨蛋仙人 發表於 2015-5-5 16:07

正常溫度喎.........你係咪睇左.............( F )

正常溫度喎.........你係咪睇左.............( F )
daniel_lo 發表於 2015-5-5 16:29

你講緊邊樣正常溫度先?mb?cpu?display?

你講緊邊樣正常溫度先?mb?cpu?display?
笨蛋仙人 發表於 2015-5-5 16:32

有時係唔準傢,MB冇咩可能去到111度
其他溫度正常

睇温度要喺Bios睇
如果真係咁高温,可能晶片組散熱膏老化

睇温度要喺Bios睇
如果真係咁高温,可能晶片組散熱膏老化
keithlam2577 發表於 2015-5-5 17:13

BIOS果度就3X-4X度

有時係唔準傢,MB冇咩可能去到111度
其他溫度正常
daniel_lo 發表於 2015-5-5 16:39

但我覺得好熱下WO-0-
我又覺得前後風扇 唔多夠力咁
轉CPU風扇 同機箱 風扇會唔會有用?

但我覺得好熱下WO-0-
我又覺得前後風扇 唔多夠力咁
轉CPU風扇 同機箱 風扇會唔會有用? ...
笨蛋仙人 發表於 2015-5-5 17:27

有幫助,但你要睇清楚機箱CPU 散熱器高度上限: 154mm
我對散熱器唔熟,所以比唔到意見你

會唔會對流做得唔好??or有無換散熱高?

回覆 9# YKLihmc

cpu 岩岩搽過散熱膏