求,機箱風扇

太多種類,爬左成日post 都分唔清.,好亂
其實機箱風扇要唔要風壓?風葉少,就唔夠大風,風葉多又會互相干擾,浪費電力無風。
有d 人無角度的風葉無用,但有角度的風鐮刀 風壓大,唔適合做機箱風扇,打橫放又話會無風壓會漏油。
靚蝠之類又話靜得黎無風....
如果前後方,用抽入 or 抽出好
12cm or 14 cm 好?
所以想係度請較下大家,想要高性價比,唔洗太靜(不要過份噪),會用調速,可以係黃金、淘寶買到。外觀唔理,但因為部機放好近個mon,最好無LED (Not must)

1. 機頂後方風扇2把, 水平放,抽出, (12 or 14cm?)
2. 機前下方風扇2把 垂正放,(應該抽入 or 抽出?), (12 or 14cm?)
3. 機後上方風扇1把 垂正放,(應該抽入 or 抽出?), (12 or 14cm?)
4. 機底前方風扇2把, 水平放,抽入, 12cm

用緊咩箱?

用緊咩箱?
wilson030 發表於 2015-6-20 23:34

未買,e+ plan 緊,ching有咩推薦?

用緊咩箱?
wilson030 發表於 2015-6-20 23:34

考慮緊 RV-03。

考慮緊 RV-03。
Programmer 發表於 2015-6-20 23:52

你部機係點?

你部機係點?
wilson030 發表於 2015-6-21 00:09

現在未買,可能等 9-11月 x99 +DDR4 + i7 6xxx 跌價先買。但風扇、散熱膏、機箱就可以買定先

現在未買,可能等 9-11月 x99 +DDR4 + i7 6xxx 跌價先買。但風扇、散熱膏、機箱就可以買定先
...
Programmer 發表於 2015-6-21 00:15

咁到時先算啦
唔通你買左900D跟住砌itx咩.....

咁到時先算啦
唔通你買左900D跟住砌itx咩.....
wilson030 發表於 2015-6-21 00:21

板一定係 ATX, 機箱都會1-2月內買。風扇如果決定左會即買. 因為唔會跌價.....

板一定係 ATX, 機箱都會1-2月內買。風扇如果決定左會即買. 因為唔會跌價..... ...
Programmer 發表於 2015-6-21 00:27

好重好多野,唔會到時一次過買la,平時要返工,e+每個星期買d 就啱,淘寶集運都要時間。而且我只係想要推薦唔同用途的機箱風扇,唔同的箱都會啱用,唔會有影響。

如果唔系要求極限式散熱
而機箱通風設計又好
普普通通幾把A FAN加個風控都夠做
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1566109
我這機箱(i5 3570K GF680 4隻HDD)除了CPU風扇是用WING12PL外
後面抽出兩把用回跟機送的(行全速) 前面3把轉了用A FAN+風控(行半速)可以靜點

如果你買RV-03 它好像已包了下面2把 頂一把風扇
前入後出那兩把 個人認為用A FAN已足夠
當然 RV-03 是用"煙通式"(由下而上)通風
其實只要不是太熱 不裝前後理論上/設計上是可行的