[散熱器] 想買Gelid SlimHero 但…

話說一直用緊mATX機箱同埋H61M

一直都用緊粒好涼嘅雙核, 所以INTEL薄身原裝散熱都應付自如

但近排迷上某GAME, 所以買左張GT740同係二手區買左粒i5 3470
好啦, 打機爽YY, 但成部機即刻熱力四射

依家想買個Gelid SlimHero

但問題黎啦, GOOGLE突然見到呢張圖

我用嘅係正常高度冇散熱片嘅RAM, 請問各位師兄有冇方法可以係買前知會唔會頂?

搭單一問, 想換埋個機箱風扇做wing8

但諗諗下80mm到底係指邊到至邊到?
唔想拆個風扇出黎配

Slim Hero基本上兩邊最高位係O岩O岩可用到標準高度既DDR3 RAM, 所以如果你條RAM本身冇HEATSINK就應該冇問題, 不過記住裝時插好晒RAM先裝GELID, 同埋睇清楚方向, 有熱度管果兩邊會頂RAM既

呢D太薄身既COOLER分分鐘衰過原裝, 唔好貪平

3470熱得去邊, 原裝最多咪七十零度

回覆 2# qwb4
唔該師兄
咁我想問下風扇精準大細點量架?

回覆 4# hpkpk123

如果冇搞錯係鑼絲位既距離應該係風扇直徑

回覆  qwb4
唔該師兄
咁我想問下風扇精準大細點量架?
hpkpk123 發表於 2015-6-22 23:14

其實有一個好處係因為個風扇比原裝大左, 通常都會比原裝轉慢少少, 所以就算個散熱效能差唔多或差少少, 都會靜少少

回覆 3# 1112311123
多謝ching意見
但我呢個係跟雙核嘅原廠連銅底都冇
同埋會24小時長開, 都係買個安心姐
定係有冇厚身少少嘅推薦?

回覆 5# qwb4
7CM…可以放棄WING8
有冇7CM風扇推薦?

你筆直幾多, 機箱高度幾多/用咩箱
淘個AXP100, 搞掂哂, AXP100性能非常強勁
怕頂野就淘L9X65