[散熱器] 想買Gelid SlimHero 但…

話說一直用緊mATX機箱同埋H61M

一直都用緊粒好涼嘅雙核, 所以INTEL薄身原裝散熱都應付自如

但近排迷上某GAME, 所以買左張GT740同係二手區買左粒i5 3470
好啦, 打機爽YY, 但成部機即刻熱力四射

依家想買個Gelid SlimHero

但問題黎啦, GOOGLE突然見到呢張圖

我用嘅係正常高度冇散熱片嘅RAM, 請問各位師兄有冇方法可以係買前知會唔會頂?

搭單一問, 想換埋個機箱風扇做wing8

但諗諗下80mm到底係指邊到至邊到?
唔想拆個風扇出黎配

Slim Hero基本上兩邊最高位係O岩O岩可用到標準高度既DDR3 RAM, 所以如果你條RAM本身冇HEATSINK就應該冇問題, 不過記住裝時插好晒RAM先裝GELID, 同埋睇清楚方向, 有熱度管果兩邊會頂RAM既

回覆 2# qwb4
唔該師兄
咁我想問下風扇精準大細點量架?

回覆 4# hpkpk123

如果冇搞錯係鑼絲位既距離應該係風扇直徑

回覆  qwb4
唔該師兄
咁我想問下風扇精準大細點量架?
hpkpk123 發表於 2015-6-22 23:14

其實有一個好處係因為個風扇比原裝大左, 通常都會比原裝轉慢少少, 所以就算個散熱效能差唔多或差少少, 都會靜少少

回覆 3# 1112311123
多謝ching意見
但我呢個係跟雙核嘅原廠連銅底都冇
同埋會24小時長開, 都係買個安心姐
定係有冇厚身少少嘅推薦?

回覆 5# qwb4
7CM…可以放棄WING8
有冇7CM風扇推薦?