[風扇] 4PIN風扇控速不能...

早上個月做完功課之後....  淘左五把風扇番黎~五把都係四針PWN.

但控唔到速入BIOS.....究竟咩事,我塊係技+Z77DS3H

點先可以控到速......

冇睇清楚4PIN一分二線~其中一條係3PIN

插cpu 4針個都得唔得

插cpu 4針個都得唔得
23202549 發表於 2015-9-2 06:20

可以...岩岩試個要用 底版軟件先可以 SET 速度...但個軟件控速度唔多理想,

咁大獲, 我都係用Z77DS3H, 又係咁岩淘左兩把風扇, 不過未到

咁大獲, 我都係用Z77DS3H, 又係咁岩淘左兩把風扇, 不過未到
feli 發表於 2015-9-2 09:49

我一陣用SPEED FAN試下..因為唔多識用

淘寶好多假4線pwm風扇由2線改成。

淘寶好多假4線pwm風扇由2線改成。
evan11 發表於 2015-9-2 10:12

即係唔關底板事, 係風扇問題?

回覆 7# feli

我買過1隻台逹12cm風扇,比錢時話要底版4pin插頭,最尾來真係4pin插線,但係調唔到速,更測唔到轉數...

試左冇問題~可以控速啦~ 但我冇睇清楚買左 4PIN一分二~其中一個係3PIN

我比較想知道點睇清楚每把風扇轉速,我琴日上一把AVC 3400RPM   一把姑媽1800RPM

用一分二4PIN線   AVC插4PIN    姑媽就插3PIN 咁樣係二把同速,定係點?

我試過全速行隻AVC  用AIDA64睇...最多都係得2000RPM

回覆  feli

我買過1隻台逹12cm風扇,比錢時話要底版4pin插頭,最尾來真係4pin插線,但係調唔到速,更測 ...
evan11 發表於 2015-9-2 12:58

RPM / PWM 兩條掉轉左?