[風扇] 4pin風扇插落3pin分接線嗰度著唔著到???

有兩把4pin pwm風扇 但條線唔夠長拉去底板 想買條分接線博長佢
想買le隻.....
http://goo.gl/qGLBgX
如果我4pin風扇接落3pin接頭再出返4pin度有冇問題????
同埋如果一分二個風扇轉速會唔會有影響

有兩把4pin pwm風扇 但條線唔夠長拉去底板 想買條分接線博長佢
想買le隻.....

如果我4pin風扇接落3pin接頭 ...
wow189 發表於 10/9/2015 11:29

3-pin頭係用voltage control風扇轉速
pwm風扇插3-pin頭 ---> 唔著,因為pwm風扇讀唔到pwm signal (第4pin)
voltage control風扇插pwn頭 ---> 全速運行

你po入面o個隻分線,係將pwm signal分出黎,輸人電壓係用sata電
問題係:你板上面已經係3-pin,都冇pwm signal,又點會分到出黎呢…

想買le隻.....

如果我4pin風扇接落3pin接頭 ...
wow189 發表於 2015-9-10 11:29

4PIN風扇同3PIN風扇差既1PIN就用PWN SIGNAL, 而且一般既4PIN同3PIN風扇既防呆位置係一樣, 所以你把4PIN扇係可以用3PIN EXTENDER 再接返4PIN SPLITER, 不過你把PWM扇就會長期行全速* (因為再冇PWM SIGNAL)

* 如果底板既4PIN 支持壓控速, 即使你把PWM扇得返3PIN落底板, 底板仍然可以以電壓控制你把PWM風扇既轉速。但如果你用既PWM SPLITER 類同於你LINK中既SPLITER, 由於只有PWM SIGNAL 落底板, 而你把扇既供電係由SATA POWER 分出黎, 你把風扇就會行全速, 田為底板唔能夠叫隻牛出低VOLTAGE比你

不過, 你LINK入面既 SPLITER係4PIN SPLITER, 你D PWM風扇將能夠SHARE到底板既PWM SIGNAL,  呢D SPLITER本身都唔短, 你把風扇既位置係唔係真係遠到要用2條EXTENDER 先得?

3-pin頭係用voltage control風扇轉速
pwm風扇插3-pin頭 ---> 唔著,因為pwm風扇讀唔到pwm signal (第4pin ...
柏斯 發表於 2015-9-10 11:52

樓主似乎係想 PWM FAN (4PIN) -> EXTENDER (3PIN) -> PWM SPLITER (4PIM) -> MOTHERBOARD (冇話3PIN定4PIN)

4PIN 都有 1分4

A SHOP 己經有
糖蓮子 發表於 2015-9-10 15:35

樓主LINK入面O個個已經係PWM SPLITER

4PIN風扇同3PIN風扇差既1PIN就用PWN SIGNAL, 而且一般既4PIN同3PIN風扇既防呆位置係一樣, 所以你把4PIN扇 ...
s20021139 發表於 2015-9-10 16:45

多謝解答
用緊le塊板
http://goo.gl/h66by2
3pin x3 + 4pin x2 +PWR_FAN x1
兩個4pin接口已用(接左CPU FAN同側板140mm 4pin fan)
pwr_fan位 會全速轉 太嘈已放棄
cpu座下面兩個3pin接口本來想接兩把4pin fans 但唔夠長 如果用pwm splitter可以解決就最好
如果將4pin cpu fans插返落3pin接口有冇問題????? 用返電壓控速???  諗住將個4pin接口俾返splitter用

多謝解答
用緊le塊板

3pin x3 + 4pin x2 +PWR_FAN x1
兩個4pin接口已用(接左CPU FAN同側板140mm 4pin f ...
wow189 發表於 2015-9-10 23:00

你可以考慮下將CPU_FAN1繼續比CPU, CHA_FAN1用 1開4既PWM SPLITTER 比你其他3把風扇

冇需要使用 3PIN接頭,不過似乎你底板係真係支援3PIN風扇電壓控速, 你鍾意可以試下用, 要留意電壓控速冇PWM咁細緻, 好多時一跳就跳2-300轉, 具體要點SET先靜音少少, 你就要入返BIOS自已試, 我冇用ASROCK板, 只係O係MANUAL睇到

2015-09-11 09_43_20-Fatal1ty H87 Performance.pdf - Foxit Reader.png

回覆 4# s20021139

應該係冇pwm signal隻pwm扇會唔識轉…
因為gigabyte D板有部份用voltage control既風扇頭係pwm_pin = Vcc

回覆  s20021139

因為gigabyte D板有部份用voltage control既風扇 ...
柏斯 發表於 2015-9-11 12:04

以前有D底板既CHASSIS FAN 4PIN接頭既第4PIN係裝飾, D人插把PWM 扇落去只係長期全速轉

一般4PIN 頭3PIN 既ASSISGNMENT 係同3PIN風扇一樣, 如果話把風扇冇PWM SIGNAL就唔轉, 有可能係把風扇特意咁樣設計, 至於底板方面, 我只知道HP部份WORKSTATION既4PIN 係同一般4PIN 唔同, 但GIGA我手頭2張底板都冇特別

回覆  s20021139

因為gigabyte D板有部份用voltage control既風扇 ...
柏斯 發表於 2015-9-11 12:04

睇返樓主塊H87 PERFORMANCE 既PIN ASSIGNMENT, 4PIN 風扇應該係可以用於3PIN CONNECTORS
2015-09-11 12_26_18-Fatal1ty H87 Performance.pdf - Foxit Reader.jpg

你塊GIGA 板係咩MODEL? 第2同第4PIN都可以出+12V 而個PWM SIGNAL 係PIN2 同+12V SHARE.....咁同一般PWM扇相唔相容?

睇返樓主塊H87 PERFORMANCE 既PIN ASSIGNMENT, 4PIN 風扇應該係可以用於3PIN CONNECTORS

你塊GIGA 板 ...
s20021139 發表於 11/9/2015 12:31

唔明你第2句問乜
不過我post幅圖係Z77板cap出黎既(同板另一個post)
由佢個塊到我而家塊Z97/H97都係咁寫
所以先話唔比pwm signal隻pwm扇唔會轉而唔係行全速