[改裝] ITX 清塵/執線/DIY加薄扇

10/2013

9/2015

唔夠2年時間,已經好多塵,加上CPU待機52度,係時候執執佢.
1. 先將全機打散清塵換導熱膏(火牛都拆埋,太大塵)
2. 將火力線加上大量索帶以便整理
3. 拆走SSD架+反轉火牛
4. 火力側邊放把Gelid Slim 12 PL(冇位駁索帶,用SSD架軟膠頂實)
5. 執線

由於拆左SSD架放Slim 12 PL,
所以改放喺DVD上面.

SSD
DVD
HDD

DVD走線方向

ITX機箱走線(冇背板走線)

上埋個架

總結: 好X界刂手,ITX對於我ED手比較厚ge人簡直係剋星
原本一直以為ITX執線好難,執下執下又OK喎!
E家得SSD/DVD/HDD電源線喺火牛邊走,
其他線全部都貼機箱前方走線.

更新
開機:CPU温度32
行左一段時間+自定風扇轉速:43度

D cable management做得好好喎

我之前砌個部antec isk600都算ok

D cable management做得好好喎

我之前砌個部antec isk600都算ok
scottsummer 發表於 2015-9-11 18:51

3Q,
玩左成個晏晝,
用左半包索帶,
執左線下次再清塵應該唔駛拆太多野呱?!

good ar .. cable management

乜箱黎架

乜箱黎架
啦la 發表於 2015-9-15 18:22

聯力PC-Q09FN

換個CPU風扇會好好多

換個CPU風扇會好好多
kkksan 發表於 2015-9-15 19:30

反正待機風扇set靜音都係得42,43度左右,
E部機又淨係我家人上網睇片用,
夠有突LU.