[風扇] cooler master hyper 212x 加風扇問題

香港好似冇 turbo版
如果我想加隻起後面
係咪應該買隻 1800 rpm 左右ge風扇
我見原本個隻有1800 rpm

如果用平野 1100 rpm左右 係咪好影響散熱/效果更差
係咪多數買4針 fan , 3針fan係咪冇咩用?

3針fan冇pwm?  可以針落底板4針位?

我係買兩把一齊換左佢算
因為把把風扇SEPC唔一樣,要配太煩
加上原裝個把都幾嘈,所以換左兩把PHANTEKS算

線就用淘左條4PIN一開二
因為4PIN唔可以兩邊測速,所以一開二只係個插頭一開二,實際係4PIN加3PIN,其中一個測速

3PIN插底版4PIN當然無問題

我係買兩把一齊換左佢算
因為把把風扇SEPC唔一樣,要配太煩
加上原裝個把都幾嘈,所以換左兩把PHANTEKS算

...
kenleung369 發表於 2015-10-23 09:14

PHANTEKS 轉速有幾多?

跟本冇需要加扇, 原裝扇成二千幾轉跟本一把夠哂, HEATSINK又唔係厚, 二千轉點會吹唔穿
你怕嘈換返低轉既就合理D, 其實都唔太合理, 加加埋埋都可能成四舊水, 點解唔買其他靜既COOLER
加兩把扇真係無謂兼哂錢, 仲要係212X, 你話係其他頂級風冷就話值得投資落去, 212X呢D平民野你換兩把NOCTUA F12落用加埋212X本身價錢夠你買頂級風冷雙塔

跟本冇需要加扇, 原裝扇成二千幾轉跟本一把夠哂, HEATSINK又唔係厚, 二千轉點會吹唔穿
你怕嘈換返低轉既就 ...
1112311123 發表於 2015-10-23 17:38

換兩把NOCTUA F12不如上gelid tbe/D14......

換兩把NOCTUA F12不如上gelid tbe/D14......
henrietta 發表於 2015-10-23 19:39

一把F12都唔應該啦, 加幾十蚊有U12S啦
真係要玩雙扇去新高登是但執把十零蚊機箱風扇算

你怕嘈換返低轉既就 ...
1112311123 發表於 2015-10-23 17:38

唔怕嘈
最怕cpu熱
而家比以前降左10度
想裝多把型d
但又怕前1800 rpm, 後1000 rpm, 搞到散熱差左

如果買左3針 12cm 風扇 (cheap野)
可以起bios set速度(3針插底板4針位)?