[風扇] (新手)底板得2個 4pin "sys fan" 針插,如果用有PWM風扇的話,裝喺機箱前or頂部?

各位師兄好,

小弟用緊 Corsair Carbide 100R 機箱,暫時得一把跟機風扇,另外仲可以裝四把風扇,
打算買多幾把風扇黎做好少少散熱,但係有少少疑問:

1. 底板得2個4pin針插、2個3pin針插,(以我認知)只可以用兩把有控速功能ge風扇 ,咁如果我買兩把有PWM功能ge風扇返黎,裝喺機箱前面 or 頂部好呢? 定係四把都用晒冇PWM功能ge風扇就得呢?

2. 唔知師兄們有冇d CP值高ge風扇推介呢?

3. 另外,而家粒CPU係用緊個 cooler master T2 散熱器,買左返黎先知把風扇係冇得set轉速,可唔可以換另一把風扇架呢? (最近打GTA5成日出藍畫面........我懷疑粒U過熱......)

感謝各位~~!!

各位師兄好,

小弟用緊 Corsair Carbide 100R 機箱,暫時得一把跟機風扇,另外仲可以裝四把風扇,
打算買 ...
ted0244 發表於 2016-2-13 02:11

3PIN4PIN都可以控到速, 視乎塊板支唔支援同埋洗唔洗用特定軟件
我自己就會將抽出既扇行全速, 而抽入既扇IDLE行~600RPM, FULL LOAD先行返全速, 抽出緊要D
NOCTUA S12B REDUX 1200 PWM版, 去新高登頂樓樓梯口旁邊間鋪睇下, 唔洗一百蚊一把算係咁
可以換扇

3PIN4PIN都可以控到速, 視乎塊板支唔支援同埋洗唔洗用特定軟件
我自己就會將抽出既扇行全速, 而抽入既扇I ...
1112311123 發表於 2016-2-13 02:50

THX 師兄~~~
因為我睇返塊底板說明書,我見4pin插有支針係fan speed,而3針ge就冇fan speed 支針,以為4pin先有得控制風扇轉速.........

4pin 可以一分二 , 一分三
但要留意返插座本身供電上限...

我自己覺得 ,非 PWM 既調速用落怪怪地
好似 ASU ...
糖蓮子 發表於 2016-2-13 12:12

師兄,我而家用緊塊MSI 970 以gaming底板,但係因為暫時得一把跟機箱ge風扇,試過用MSI自帶嗰個軟件嘗試過set fan speed,但係好似都係要開住個sw先可以維持到個速度,如果熄左個sw,就會降返落去平時個速度.......

我睇錯你講乜

你應該縮佢去 TRAY BAR ,唔可以熄左佢
糖蓮子 發表於 2016-2-13 20:42

係......要minimize 先得,唔可以close.......

我仲以為set左一次之後,會記住個setting唔駛次次人手set........原來係唔得.......要keep住個軟件一路run先得.......

佢平時係跟 BIOS
不過係個 軟件 OVERRIDE 佢

BIOS 都有得調速的 ,但唔知有冇 SET 得咁 DETAIL
宜家 D B ...
糖蓮子 發表於 2016-2-13 20:50

唔該晒師兄~~~感謝賜教~~~
等我返到屋企再慢慢試下先~~THX