[散熱器] 大型塔散 同 ram 兼容問題

黎緊想換隻大型塔散
D14/D15/IB-E Extreme 呢3隻其中一隻
但我自己而家就插緊4條hyperx fury ram 有heatsink 唔知上面個3隻會唔會頂ram呢?

求師兄解答

黎緊想換隻大型塔散
D14/D15/IB-E Extreme 呢3隻其中一隻
但我自己而家就插緊4條hyperx fury ram 有heatsi ...
michaelyiu10 發表於 2016-3-21 18:23

D15有留位俾RAM HEAKSINK, 你去CHECK下
如果條RAM插最外邊就可以移高把扇, 睇下頂唔頂側板

回覆 2# 1112311123

我用緊corsiar 450D箱 上面睇spec 就係啱啱好 2者都係165mm 咁會唔會山唔到個side panel?
如果係咁咪要換埋箱先換到大塔散

回覆  1112311123

我用緊corsiar 450D箱 上面睇spec 就係啱啱好 2者都係165mm 咁會唔會山唔到個side pane ...
michaelyiu10 發表於 2016-3-21 19:11

有機會, 因為條RAM就算唔頂D15個HEATSINK都應該會頂到把扇, 點都要移高把扇少少
你用咩CPU, 超成點? 其實U14S都好夠力

要你自己計計數
http://noctua.at/en/products/cpu-cooler-retail/nh-d15/comp

香港代理入左D15S, 有鋪頭賣緊街
你怕就買左D15S先, 再拆中間把扇出黎裝喺前面睇下頂唔頂, 唔頂就加多把140MM FAN, 頂咪轉120MM FAN
淘寶都有賣, 早排賣緊519人仔, 519都算買得過嘅雖然珍寶SE陽明賣D15賣得太平

回覆 5# 1112311123

唔該晒先 但而家個問題好似唔係ram到 係個箱唔夠深 個箱接受最大cooler係165mm height 而D15又一樣 我驚買左返黎山唔到個side  panel就大件事

回覆  1112311123

唔該晒先 但而家個問題好似唔係ram到 係個箱唔夠深 個箱接受最大cooler係165mm he ...
michaelyiu10 發表於 2016-3-21 20:05

你可以GOOGLE下450D CORSAIR D15或者U14S, 我見都唔少人咁做, 應該放得落
D15S單扇嘅效能已經好強橫, 你唔係大超其實一把都夠, 真係唔夠再加都唔遲
你買D15, RAM對上把扇如果頂到咪裝去機後/機前/機頂用, 冇乜問題, 你賣俾我都得我平收哈哈

3月send過email去貓頭鷹問(香港終端),佢覆我話無入d15s,所以最終都係淘佬咗一件返來用599rmb,5年保其實無所謂因爲你最多係壞把扇,佰零蚊換過把又一條好漢 ,你上佢外國官網下載返d15s說明書,市面上每款底板都有講返會唔會頂ram同display,希望幫到你

via HKEPC Reader for Android