[改裝] Phanteks/追風者PH-TC12LS 6MM鍍鎳全黑化熱管 TDP130W CPU散熱器

因為760T而越攪越多野
之前已開箱左個ID-COOLING IS-VC45
但因為搵唔到9CM白LED風扇
試過自改扣具換上AF120L但唔理想

所以剛淘左標題隻PH-TC12LS
配上白蝠加強版
貼住廣告圖先
到貨再更新

會換上呢隻白蝠加強版

首先講下呢款散熱器優缺點
優點係散熱能力應該唔錯
原先用IDCOOLING VC45待機30度左右, 玩WOW時 40度左右
但換左仍之後就待機22度左右, 玩WOW時33度左右

缺點係相當難裝
特別係已上機既底板就更難裝
難裝係佢個115X底裝上面螺絲係非固定式
裝戈陣要用手一個個托住黎扭螺絲
另外散熱排個方向要事先確認
不然就要拆哂先可以改方向
所以如果會成日裝拆既話就唔推薦

入正題先
CPU終於換埋LED風扇
各位俾下意見配邊把風扇靚D
下面每個風扇都有半開/全開機箱LED燈條情景

PHANTEKS 原配風扇, 質量好似唔錯, 好重手, 幾乎無聲

CORSAIR AF120L 白燈, 個人比較鍾意呢個效果, 而且襯哂一SET同系列機箱風扇, 但可惜唔係4PIN PWN~ 唉~唉~唉

ENERMAX 白蝠加強版, 外型幾靚, 但一開機通電戈刻會上最高轉速有超大風聲(幾秒), 而且著左LED燈有D唔自然咁

想請教CPU用3PIN冇PWN既優缺點

想請教CPU用3PIN冇PWN既優缺點
tata211 發表於 2016-4-29 11:55

用落0分別

黑化用落會好似發毛咁
點解唔買axp?

回覆 5# EVIS

DELETE 我會錯意

其實佢把原裝風扇都好靚仔
全白色

請問師兄條RAM係 反光定係自帶LED @O@?

回覆 8# sandalshk

係條RAM已自發光架
好正架~~

詳情請看 開箱文
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2285448