[風扇] i7 6700 換左3把wing12 pl 一問

用緊CM 隻Silencio 550 idle 接近40度有冇問題 ?
而家3把case fan 都維持係千零轉 洗唔洗較高d ...

stock cooler?

用緊CM 隻Silencio 550 idle 接近40度有冇問題 ?
而家3把case fan 都維持係千零轉 洗唔洗較高d ...
...
RC520 發表於 2016-5-14 18:13

你有用塔散? 淨係用case fan 唔用塔散好難再低溫d , 同埋
case fan 對流有做好?

via HKEPC Ionic Reader v1.2.9 - iPhone

stock cooler?
kkalo 發表於 2016-5-14 18:54

用緊intel 原裝果隻...

你有用塔散? 淨係用case fan 唔用塔散好難再低溫d , 同埋
case fan 對流有做好?

via HKEPC Ioni ...
ualkohuihc 發表於 2016-5-14 19:27

想用212塔散 但上網睇過有機會閂唔到側版 所以無買 Ching有冇suggestion ?
我係前2抽入 後1抽出... is it ok ?

用緊intel 原裝果隻...
RC520 發表於 2016-5-14 19:32

咁正常啦,
重點係個機箱係靜音設計,出入風位細,case fan對機箱對流既幫助有限

咁正常啦,
重點係個機箱係靜音設計,出入風位細,case fan對機箱對流既幫助有限 ...
kkalo 發表於 2016-5-14 19:38

oh shix...咁換埋rev. 3 tranquillo會唔會都係無咩幫助架 ?

回覆 5# RC520

其實我覺得如果你機箱唔通風, 塔散都冇用, 或者你睇睇你使唔使換機箱, 再用212X 塔散, 再前後風扇

...
RC520 發表於 2016-5-14 18:13

唔需要
機箱亦冇散熱問題
就算只係用原裝1入1出都冇問題

個問題在於i7同原裝散熱就唔好期望佢會涼
換左Tranquillo個幫助非常大, 因為問題核心有解決到

另外涼唔涼應該係著重Loading溫度, 而唔係Idle, Idle可作參考, 但不能作指標

回覆 1# RC520

i7 6700用原裝FAN係熱情D