[產品資訊] GELID Solutions Tranquillo Rev.4 CPU 散熱器

GELID Solutions Tranquillo推出性價比超高,第四代Tranquillo CPU 散熱器

GELID Solutions Tranquillo Rev.4採用焊接式技術,以CNC機加工切平底部接觸面,同時確保最佳比例CPU接觸面及熱導管穩固地與鍍鎳鋁扣具座連接,打造無縫HDT Direct Touch Heatpipe底。

而導熱管與鍍鎳鋁散熱鰭片採用迴流焊技術焊接,能確保傳熱穩定性,高效而且美觀實用。

第四代Tranquillo配合改良版風扇設計及PWM IC線路的12cm PWM風扇,有效清除風扇在底轉速時的PWM Clicking noise之餘,風扇在全速時噪音亦比上代明顯降低。

支援多平台CPU:
INTEL 775/1366/1150/1151/1155/1156
AMD AM2/AM2+/AM3/AM3+/FM1/FM2

呢幾日先睇緊Rev.3 今日就出Rev.4 好彩無買...
A sir 請問幾時會有貨 and 幾高 ?

呢幾日先睇緊Rev.3 今日就出Rev.4 好彩無買...
A sir 請問幾時會有貨 and 幾高 ?
RC520 發表於 2016-5-16 16:08

深水埗及旺角各大門市已經開始有貨,A SHOP就更加有貨。
高154MM左右。

果然係新版風扇 早次等多幾個鐘

轉用迴流銲但又轉用埋HDT, 唔見埋原來銅底上面D散熱片, 真係睇唔透
賣幾錢?

我4條HTD的heatpipe都係用迴流焊,焊接上鍍鎳鋁座後,固定實左先上CNC機飛底的。
咁做法當然有原因,而且同而家其他廠家做法唔同,睇個樣點都唔係慳成本之作。
不過依然係賣260,冇加價。
我咁話TQ4係雞髀價錢,燒鵝髀既質素。

我4條HTD的heatpipe都係用迴流焊,焊接上鍍鎳鋁座後,固定實左先上CNC機飛底的。
咁做法當然有原因,而且同 ...
tonychoi 發表於 2016-5-16 19:56

請問同REV.3比較,散熱係咪勁左好多?
THX

Heat Pipe 直接接觸CPU,換散熱膏果陣,舊既散熱膏會攝左入去條坑度,好難清走

用酒精或天拿水可以抹甩

係勁左,但唔可能話好多,因為都係4 heatpipes