[散熱器] CoolerMaster CmStrom SF17 notebook散熱開箱+測試(詳細+多圖+比較圖)

話說小弟前一排買左部DELL 7559,打起機上黎都幾熱,同埋天氣又開始熱,我都怕部notebook會過熱,
心思思想買notebook cooling pad但睇左幾次都吾係好睇吾啱,
之後我走左去問fan page,fan page就推薦左哩隻cooler master SF-17比我,
我之後都有上過官網睇過個spec都幾吸引,之後就去左買啦
好講左咁多係時候去圖

CmStrom SF17 個packing你問我點,我一定會講話好正,佢同CoolerMaster CmStrom其他電競產品都係以黑色作為背景色,
加上十分醒目嘅銀色字體,未開都覺得好型
盒上面仲有一個把手,可以方便買家拎返屋企,係一個幾貼心嘅design,吾洗抱注返屋企
盒面就分別寫左一啲基本嘅介紹啦
SF-17最高可以support到19吋嘅notebook,相信市面上大部分嘅都可以support到
而SF-17係用單一18mm風扇作為散熱,最高風量都有70cfm,都幾大下,放隻手上去都好涼
同時都有4個吾同嘅高度可以比用家調節,配合吾到需要
同時有多4個USB Port用
可以話係又吾錯嘅配備
相片 16-5-2016 17 58 36.jpg

咁個盒嘅背面啦就有一個更詳細嘅spec啦
我地可以見到本體都吾算重,只係1.92KG
另外仲講到風扇嘅spec啦,風扇都係用返比較耐用嘅Rifle軸,最高去到1200RPM同70CFM,壽命都去到40,000小時
而輸入電壓為5V
值得一提嘅係散熱器前面嘅底部有紅色LED燈效
開左十分之型,如果有綠色都更加完美啦

右面啲圖都係講,可以有4段高度調節,同埋散熱器後面後面同兩側都有提供空位用作cable management
相片 16-5-2016 17 59 05.jpg

一開箱就見到有一條for電源嘅USB cable啦,一本說明書啦,同下面嘅散熱器本體
要讚囓係散熱器本體比個塊好大嘅發泡膠包注,令散熱器有一個更好嘅保護
相片 16-5-2016 17 59 40.jpg

USB cable 同說明書
相片 16-5-2016 18 00 16.jpg

散熱器正面,可以見到好醒目嘅CMStorm logo
左右加上logo,總共有3塊象膠,用作防止notebook係散熱器上滑動,同有吸震嘅功能,
更可以托高notebook下面嘅對流更好
左右都可以見到有空位用作cable management
面正中就係金屬網面設計,方便出風又有防塵嘅效果
而下面就有兩個clip用黎頂注啲比較重嘅notebook
相片 16-5-2016 18 01 03.jpg

散熱器背面,可以見到風扇入風位係正正中間,
而4個角都有防滑象膠,簡單得黎實用
相片 16-5-2016 18 01 30.jpg

散熱器右面,可以見到有led燈開闢啦,仲有兩個吾同type嘅USB 電源輸入啦
仲有4個extra嘅USB port位,同埋一個風扇速度調節器
相片 16-5-2016 18 01 46.jpg

好上機啦
相片 16-5-2016 22 46 09.jpg

下面好靚嘅LED燈效,但我都係比較中意綠色
相片 16-5-2016 22 26 47.jpg
]

可以見到notebook同散熱器之間有一定空間,提昇對流
相片 16-5-2016 22 43 12.jpg

4段高度調節,面小弟就用等一段嘅
相片 16-5-2016 22 44 34.jpg

相片 16-5-2016 22 44 26.jpg

散熱器後面cable management 嘅設計
相片 16-5-2016 22 51 24.jpg

使用前溫度圖

打左半個中BF4 ultra setting嘅溫度圖,見到CPU最高溫都只有76度,同GPU的63度,可以見到溫度都吾高,
散熱器對notebook真係有幫助
cooler master.jpg

講下總結啦,SF-17係一個幾好嘅notebook散熱器,係外觀,同功能上都交足功課
如果大家想買一個好少少嘅notebook散熱器,SF-17會係一個吾錯嘅選擇

比多幾張圖你地睇下
相片 16-5-2016 22 45 01.jpg
相片 16-5-2016 22 48 06.jpg
相片 17-5-2016 15 42 20.jpg

呢個睇落好貴

我部7559 用緊大陸野 酷睿冰尊N106
唔用hold機個扣,直接對正底洞位吹都ok

另有買 九州风神多核X6 呢隻個設計唔岩7559用....放置play

回覆 2# rfdingo

啱啱google左我都吾係好知....................,佢個網都無寫

呢隻好野來,但太大隻

好似無提供使用前個溫度作為比較

提供埋更能清晰顯示出兩者的比較

SF-17都吾算大舊,如果覺得大嘅話,CoolerMaster仲有個SF-15,不過就最大支援15.6吋,
我就吾係好怕大,只怕好熱,所以先買哩個

加左使用前溫度圖

用緊sf19 v2 可惜amazon 比左usb2.0我。。。

回覆 7# slim0080

下吾同返amazon講邊個話換?

我都打算買隻 Notebook 散熱, 但腦場選擇唔好, 而另款我都未見過, 樓主係邊度買 ?

回覆 9# 恆生銀行

ssp,黃金地下,個間好多mose,係橫行