請問我個散熱器係唔係有問題?

IMG_20160705_230412055 - 複製.jpg

個手提開機後
CPU溫度有成60幾度
圖中上面果個係CPU既散熱部份
60幾度時摸上去係好熱既
順住銅管摸落去
溫度慢慢降低
去到紅圈位根本唔熱

下面果部份係顯卡散熱
得50幾度,摸上去無上面禁熱
而且銅管溫度平均好多

請問散熱係唔係出左問題?
係的話可唔可以解釋下?
THZ CHING

風扇膠吹住散熱個位清dust

回覆 2# luixyz
THZ CHING
如果CHING係講緊好多一片片排埋一齊既散熱片
我用水柱沖洗過一次
由於片與片之間間隔好細
清得幾乾淨我好難講
不過好透光
除非D塵好頑固,唔係應該清左好多
我諗銅管入面清唔到吧

最近睇左唔少NOTEBOOK過熱既POST
我見有D開GAME 溫度長上70幾80都唔會過熱保護
但我部機係70幾度15-20分鐘左右就會關機
係唔係其實粒U本身死死地?

如果確認係散熱苛口器老化,換左就OK都係百零200蚊
洗機後速度好快,用黎做文書唔錯
部機整好後諗住俾人用黎學寫CODE用,新手夠哂
但果仲有其他問題,就唔知再整唔整好

THZ 大家

我之前就係好熱, 原來的塵積左在風扇入鯨片位, 清原就好多和回復正常, 你清完有無加散熱膏?

如果你的熱傳唔過紅圈位可能Heatpipe 乾左塘, 要換

回覆 4# luixyz

CHING
HEATPIPE入面原來係有野家?
我以為係中空既
HEATPIPE溫度唔平均
去到紅圈基本唔熱
但CPU位有60幾度...
開機CPU溫度升得好快
10秒內去到60度
下面既HEATPIPE溫度平均好多
去到最左只係比右邊凍少少

要加散熱膏既位正係搵到2個,CPU同顯卡
其他都無得加,佢有用到D軟林林既散熱矽片,不過唔關事

2條Heatpipe打叠個位熱唔熱? 如果唔熱就可能有問題, 不過你加左散熱膏先, 的PAD唔好攪佢, 因為下面個元件有高低,就係靠塊PAD導熱

https://www.google.com/search?q= ... pQKHUIjA7YQ_AUIBigB

回覆 6# luixyz

IMG_20160705_230412055 - 複製.jpg

我岩岩都GOOGLE過HEATPIPE原理
THZ CHING
不過圖最左果到的確唔熱.最多少少暖
下面顯卡條HEATPTPE只係少少暖
最熱果到都係
去到最左果到FEEL唔到點熱
出風位D風係少少暖既
CPU65度 ATI50度

岩岩又摸多次
紅圈前超熱
紅圈位唔熱
個隔熱效果好好下....

個手提開機後
CPU溫度有成60幾度
圖中上面果個係CPU既散熱部份
60幾度時摸上去係好熱既
順住銅管摸落去
溫 ...
chanhoi4 發表於 2016-7-6 14:50

HEATPIPE原理係利用真空低壓把管內的水在CPU位置蒸發,再在散熱片位於,即係風扇位冷卻,利用微細孔原理回流返去CPU位置做傳熱循環。
因此你紅圈轉彎位唔熱唔出奇,因為果個位置內層都係冷卻後的水回流返去CPU。

你清麈後用咩導熱膏?定係佢本身有係用導熱墊?如果佢本身用導熱墊,你在導熱墊上加導熱膏都係冇用的。

回覆 8# tonychoi
CHING 你好
我當然唔會加散熱膏係矽片上面啦
CPU定ATI既散熱膏我都有試過換好多次,不過加多加少CPU都係60度開始...
想問下如果係散熱有問題,
買個新既係唔會解決到過熱關機問題
散熱膏得1.2W/mK

而CPU果條導管唔止散CPU既熱
佢右手邊仲有粒唔知南定北橋晶片
2個一齊熱到不得了

因為我唔熟導熱管D野
唔知點先算死左換得
如果係散熱死左,換一個新既都係150人仔
換散熱就OK既使150 人仔就可以再用1-2年
唔係既話買新機無3-4千買唔落手

回覆  tonychoi
CHING 你好
我當然唔會加散熱膏係矽片上面啦
CPU定ATI既散熱膏我都有試過換好多次,不過加 ...
chanhoi4 發表於 2016-7-7 13:46

1.2W/mK係好低傳熱效率.......

如果你擔心真係CPU散熱壞,可以試下拆出來,用火熱一下(要專業人仕指導),5至10秒後如果散熱片果邊係熱的,即係話HEATPIPE正常。