[老將] Hyper212壓i7 870(係,初代i7)

冇加電, default frequency 都仲壓到7X度(Linpack)
求其上4GHz,都係冇加電就99度都唔識停,係CPU自己降頻先keep到99度

散熱膏都係用緊老年Y500
想請教下係本身套散熱唔夠力定係我有野做錯左?

我212X用黎壓X3450(係,初代i7嘅Xeon版)開住冷氣超到3.99GHz Full load都有80度
室溫高嘅話去到100都唔出奇

13年8月果陣,
i7 920@191x21,
用the black edition壓到7X度.

冇加電, default frequency 都仲壓到7X度(Linpack)
求其上4GHz,都係冇加電就99度都唔識停,係CPU自己降頻先k ...
eh 發表於 2016-7-11 23:06

超頻既野好難講,4條HEATPIPE+12CM風扇一般最盡預你160W

可能唔多散熱高或者無整平

via HKEPC Reader for Android LG V10

超頻既野好難講,4條HEATPIPE+12CM風扇一般最盡預你160W
tonychoi 發表於 2016-7-12 12:04

原廠95W,超上4G都係120W左右,應該仲有buffer
雖然我隻212都氧化曬....

Tony sir,想請教多樣野,4x8mm heatpipe塔同5x6mm heatpipe塔, 銅底12cm,邊個spec上會有優勢?

可能唔多散熱高或者無整平

via HKEPC Reader for Android LG V10
lyh1993 發表於 2016-7-12 14:03

我番去裝多次試下先

Tony sir,想請教多樣野,4x8mm hea ...
eh 發表於 2016-7-12 16:16

邊有咁少, Lynnfield 3.8打後差唔多係直線上升

我舊212都氧化哂

壓 X5650 1.3V 4GHZ,FULL LOAD可以上到80度

無理由壓唔到 870 4GHZ

Tony sir,想請教多樣野,4x8mm hea ...
eh 發表於 2016-7-12 16:16

如果係我,我會用6X5條。
因為HEATPIPE散熱分佈可以更好,當然都要睇設計。

如果係我,我會用6X5條。
因為HEATPIPE散熱分佈可以更好,當然都要睇設計。 ...
tonychoi 發表於 2016-7-14 09:10

又學多樣野,多謝指教
但係...原來我睇果隻係5x8mm