機箱散熱

4號位装左把12cm抽風出去,其他風扇抽風定入風呢??

機箱頂/左右/後面有無空位 ->
有空位----> 1,入,2,3,4出 (用低rpm 風扇已經夠)
無空位---->  選個比較大既空間做出風口

最緊要係睇放係邊去決定風扇方式,
無生風, 焗住點對流都無用

今樣算5算有位??
[attach]1911363[/attach]
[attach]1911365[/attach]

Push...

有位 可以用1 入234出 玩負壓

via HKEPC Reader for Android LG V10

我反而鐘意123入4出,因為如果23抽出而枱底無位散熱,熱氣會攻番自己

我反而鐘意123入4出,因為如果23抽出而枱底無位散熱,熱氣會攻番自己
antonyhk 發表於 2016-8-7 20:27

咁樣就唔會谷番啲風吹向自己??

咁樣就唔會谷番啲風吹向自己??
seevhs 發表於 2016-8-7 20:47

咁樣就會迫D熱氣係後邊出,只要你枱後邊夠位散熱就OK

咁樣就會迫D熱氣係後邊出,只要你枱後邊夠位散熱就OK
antonyhk 發表於 2016-8-7 21:58

咪傻喇,
後面咪又係牆嚟啲熱氣咪又係會谷番轉頭,
唔想有熱氣谷番出嚟就唔好將部機放喺枱底.

咪傻喇,
後面咪又係牆嚟啲熱氣咪又係會谷番轉頭,
唔想有熱氣谷番出嚟就唔好將部機放喺枱底. ...
seevhs 發表於 2016-8-7 22:10

咪傻喇
23號位向上吹,一頂枱底就迫住向前攻向自己
但如果23號吹入,一來可帶D涼風吹入CPU及RAM位,機背熱風夠位走既就只會向兩邊或上走,點都唔會攻向自己

因為我而家都係咁吹