[風扇] 其實點樣先為止理想既正壓對流

其實抽入應該幾多RPM
而抽出有幾多RPM先為止合格

我見好多正壓既用家都將後方的散熱孔封掉
我唔明白點解要封? 防塵?
正壓不是利用機內壓力將廢熱從散熱孔排出嗎

回覆 2# hpkill

Thanks,睇完張圖先醒起。
好多CHING 都諗因為熱空氣上升,機頂扇都係做抽出,但就變左負壓要封PCI D窿。
但後扇改抽入,根據地心吸力又好難將D塵由頂吹出去。
如果係咁我都改得番,機尾扇同下面PCI窿做出風算

其實唔需要太重視
800-1200RPM
一前一後
已經夠
要OC的話請用水冷

除非部機冇窿
否則一定有塵積住

回覆  hpkill

Thanks,睇完張圖先醒起。
好多CHING 都諗因為熱空氣上升,機頂扇都係做抽出,但就變 ...
hkjake 發表於 2016-9-5 10:32
因為熱空氣上升而頂抽,呢啲人除左87我都唔知點形容

回覆 4# CHK

800至1200rpm系指每隻風扇嗎?,定total?

回覆  CHK

yahoohk1314 發表於 2016-9-5 13:27

rpm係轉速,唔係風量...

回覆  CHK

yahoohk1314 發表於 2016-9-5 13:27

風扇轉速
12CM 800-1200
8CM 1500-2000
風量對降溫其實影響不大

要降溫就實際D水冷

防塵方面只要前面入個把加防塵網就得
其他窿多多少少都有D塵

火牛如果下置式係機底抽入一定要防塵網

回覆 5# yjfoeg

http://www.hkepc.com/forum/viewt ... p;extra=&page=1
睇完都有幾個結論,不過有人話如果頂抽入,顯卡(非公版渦輪式)對落位會積熱都make sense

正壓=入風量>出風量,完
機頂扇就算抽出都唔一定係負壓,只要入風量>出風量,都係正壓
可以睇下:https://www.youtube.com/watch?v=a12aDCxrcts