[散熱器] 求推介下壓式12cm散熱器

12cm下壓式有很多款
但安裝都比較麻煩
例如拆裝都要從底板背後扭螺絲
從正面扭又多數得9cm

而家用緊個PHANTEKS PH-TC12LS又要安裝支架先
點解冇廠會唸到出一款先安裝背板
散熱器鰭片開4個窿俾螺絲批通過直接係正面上螺絲
散熱器頂著平面亦有4個螺絲孔俾12cm風扇既螺絲
咁就完美

axp-100 係我理想既散熱器
但奈何佢要安裝一整套支架

補充返點解要下壓式+12cm
因為想用TT RIING RGB風扇
下壓式先睇得清楚

唔好叫我上水
真心怕會漏水

我仲用緊多年前既axp140

我仲用緊多年前既axp140
bbgirl223 發表於 2016-9-12 21:30

呢款聽講好正, AXP200好似都唔夠打

axp-100 係我理想既散熱器
但奈何佢要安裝一整套支架

補充返點解要下壓式+12cm
因為想用TT RIING RGB風 ...
tata211 發表於 2016-9-12 00:26

NOCTUA算好易裝

呢款聽講好正, AXP200好似都唔夠打
1112311123 發表於 2016-9-12 21:49

其實係我無錢換
不過我隻機箱只能用呢類型,而呢類型又好似無乜邊隻好過佢
平時上下網開埋冷氣粒U係28度風扇大概700rpm

真心想問樓主裝過咩heatsink,係可以喺正面乜都冇嘅情況下裝得實塊背板而又啱晒位,而且呢塊背板又足夠承托同固定12cm hs+fan...
有啲野唔係諗就得,實行起黎而可靠先會有廠出。

真心想問樓主裝過咩heatsink,係可以喺正面乜都冇嘅情況下裝得實塊背板而又啱晒位,而且呢塊背板又足夠承托 ...
yjfoeg 發表於 2016-9-13 01:53

你真心問之前有真心睇完個帖嗎?

散熱器鰭片開4個窿俾螺絲批通過直接係正面上螺絲
散熱器頂著平面亦有4個螺絲孔俾12cm風扇既螺絲
咁就完美

幾時有話乜都唔裝就直接裝散熱啫
例如好多9CM散熱器
都只係安裝一個一片過既背板就可以(一塊膠片上面4個母螺絲)
但12CM戈D多數要安裝一大個支架
為何唔可以簡單D

你真心問之前有真心睇完個帖嗎?

散熱器鰭片開4個窿俾螺絲批通過直接係 ...
tata211 發表於 2016-9-14 09:30
個重點咪就係12CM個SIZE囉
一陣人地出左你又話人地托唔實搞到板彎

轉方向 / amd / intel共用問題掛