呢D係咩膠水?

好實,好似石頭咁硬,散熱唔使扣具,唔知邊道有得賣?

好實,好似石頭咁硬,散熱唔使扣具,唔知邊道有得賣?
vv123 發表於 2016-10-2 16:49

而家好少人用, 真係要搵就上"逃佬"應該易好多~ KEY: 導熱AB膠

謝謝!
淘淘找到很多唔同種類/顏色⋯
師兄可否賜教小弟,為何而家少人用?

謝謝!
淘淘找到很多唔同種類/顏色⋯
師兄可否賜教小弟,為何而家少人用? ...
vv123 發表於 2016-10-2 23:22

而家電腦DIY少人用, 因為麻煩~ 等佢完全乾涸要24小時, 拆除時又花力氣仲有可能拆壞零件~!!

記得以前(十幾年前)有張 ATI Radeon 8500 Display Card卡上面並冇預留安裝散熱器嘅窿位, 原裝出廠係用 AB 膠黐個散熱器上去~ D人為左超頻, 都紛紛去搵 AB 膠黐個勁散熱器上去, 務求上到 300/300~ (往事完~!!)
而家好多卡都有窿位比人DIY換散熱器, 有需要用 AB 膠嘅地方通常係主板南北橋或者 Sound Card 晶片......

而家電腦DIY少人用, 因為麻煩~ 等佢完全乾涸要24小時, 拆除時又花力氣仲有可能拆壞零件~!!

記得以前(十 ...
dougdd 發表於 3-10-2016 04:00

依d係咪散熱效能好差? 相比一般散熱膏

記得以前(十 ...
dougdd 發表於 2016-10-3 04:00

明白,原來有咁嘅風險!上了一課,謝謝!

黐呢D預咗唔會再拆
router 同機頂盒自己加嗰個HeatSink响D Chips到,我都會用嚟黐個HeatSink
唔想加風扇,簡單黐個HeatSink,解決過熱唔穩定嘅問題

依d係咪散熱效能好差? 相比一般散熱膏
惡魔城城主 發表於 2016-10-3 09:12

用熱傳導率計, 始終都係散熱膏好好多~

明白,原來有咁嘅風險!上了一課,謝謝!
vv123 發表於 2016-10-3 15:16

乘乘機機比我想當年~