[散熱器] 求推薦下吹式散熱器

我的底板用緊ASUS M5A97 R2.0,CPU係FX-8320(125W TDP),插左4條Corsair Vengeance DDR3 Ram。無玩超頻,但打機時個原廠風扇勁嘈,所以想換個下吹式散熱器 (個人喜好,不想要塔式的)。
各位ching有冇好介紹,最緊要係壓到125W TDP,同唔會頂到第一條RAM槽(用緊受高散熱片的Ram)

我自己睇中了以下三款,不過唔知好不好及香港有冇得買?

1) Phanteks PH-TC12LS
2) Be Quiet SHADOW ROCK LP
3) Thermalright          AXP-100RH

我冇換CPU散熱器經驗,各位ching俾D意見

125W...............

FX8320是否用唔到下吹式散熱器?

因我見SHADOW ROCK LP有130W TDP,AXP-100RH有180W TDP

回覆 3# calebchik

暫時決定想換Be Quiet SHADOW ROCK LP,有冇ching用過俾D意見,唔知香港有冇得買?

7 天前 08:25

7 天前 08:26

我都係用緊fx8320, 岩岩幫隻h80i v2 換左cryorig qf120p, 幾靚仔同抵玩, 就係無燈, 樓主可以試下cryorig

回覆 5# sliverlife

ching是指用cryorig的散熱器?

回覆 6# calebchik

yes, 佢D 風扇同cooler 都幾靚仔

回覆 7# sliverlife

因為比較喜歡下吹式散熱器,之前都睇中了CRYORIG C7,但見佢個散熱只有TDP100W,擔心用落會有問題,因為fx8320的TDP是125W

7 天前 23:43

回覆 8# calebchik

佢有隻C1, 140TDP

回覆 9# sliverlife

這個的散熱器太大了,散熱鰭片會在記憶體模組上方,我插了4條高散熱片的RAM,所以應該會頂到,將來要換RAM會唔方便。
所以我才會想換一些小型的不會蓋在第一條記憶體上面的散熱器,例如CRYORIG C7,但CRYORIG C7的散熱能力又好似唔夠俾fx8320用。

我的底板用緊ASUS M5A97 R2.0,CPU係FX-8320(125W TDP),插左4條Corsair Vengeance DDR3 Ram (高散熱片)。
所以想各位ching介紹一D符合以下要求的散熱器給我 :
1) 熱器體積最好不要太大
2) 散熱鰭片及風扇不會蓋在第一條記憶體上面
3) 香港可以買到 (不想要郵購的)
4) 散熱能力要TDP125W或以上