想買RGB Fan ,但底版 RGB Header 不足

底版上只有兩組 RGB LED Header

如果我想裝三把RGB Fan 並由底版跟黎既軟件控制
http://www.coolermaster.com/cool ... fan-pro-120-ab-rgb/

請問巿面有簡單的分線 (即係好似 SATA power splitter / 或可作串聯的線嗎?)
還是要買如下圖的控制器?
http://www.silverstonetek.com/product.php?pid=729&area=en

請指教

回覆 1# kinx80

理論上兩條同V既STRIP可以直接in series 唔好正反插錯,會燒

1.買條4針1母開2公 rgb_led2 →第二風扇
          └→第三風扇
(利申我依家個部機兩條geil EVO X RAM係咁,不過佢係原裝有送1開2)

2.買條4針1公對1公既線 駁埋第二風扇&第三風扇既rgb
其實你當佢係兩條WS2813STRIP就OK

btw silverstone個舊野出SilverStone custom RGB, 未必係12v + 未必同你CM風扇個rgb頭一樣size
(經驗: corsair個個controller出5V的)

回覆  kinx80

理論上兩條同V既STRIP可以直接in series 唔好正反插錯,會燒

1.買條4針1母開2公 rgb_led2  ...
rudrawong 發表於 2017-4-1 04:11

謝謝師兄回覆同温提

因為無實物在手,官網又無manual,想再問問

1.
RGB Fan 條四針只係行RGB訊號 ? 定係Fan自體取電, 轉速監控要再插返 MB 既 Fan 3pin / 4pin?
如果係前者, 串左或分左頭咪唔可以獨立讀取每把Fan 既數據?

2. 有無圖?

好在提左voltage 問題,如果唔係買錯個 controller 返黎都浪費

謝謝師兄回覆同温提

因為無實物在手,官網又無manual,想再問問

1.
RGB Fan 條四針只係行RGB訊 ...
kinx80 發表於 2017-4-1 10:04

理論上rgb fan 會有2條線,一條pwm(控制風扇速度) 一條rgb(控制燈光既顏色)

via HKEPC Ionic Reader v1.6.0 - iPhone

理論上rgb fan 會有2條線,一條pwm(控制風扇速度) 一條rgb(控制燈光既顏色)

via HKEPC Ionic  ...
chining0923 發表於 2017-4-1 10:43

我都係咁諗
不過未玩過 RGB LED 野
所以想問清楚先買

我都係咁諗
不過未玩過 RGB LED 野
所以想問清楚先買
kinx80 發表於 2017-4-1 11:20 AM

CM RGB風扇的RGB顏色應該都係出12v
AMD果咋帶RGB燈"幽靈"HSF的調整軟件可以經CM網下載