想問關於風扇要有抽入抽出

小弟用緊 Nzxt s340elite 機箱處前面裝水冷
水冷應該抽入定抽出
假如抽入 機箱後面同上面是否應該抽出
但如果 水冷 機箱後面 同上面 都抽入
有無咩問題?

前面抽入, 後面上面抽出
如果全抽入, 會亂流
如果全抽出, 散熱效果理論上係最好, 但好食塵

總之抽入一定要多過抽出
水冷出入都無問題

前入, 後上出
出風扇可能要set慢D, 因為水冷會令入風量下降

總之抽入一定要多過抽出
水冷出入都無問題
hing8420 發表於 2017-4-4 16:34

其實唔一定...
抽入多過抽出->正壓
抽出多過抽入->負壓
各有利弊

前面抽入, 後面上面抽出
如果全抽入, 會亂流
如果全抽出, 散熱效果理論上係最好, 但好食塵 ...
gary0916 發表於 2017-4-4 11:11

ching 聽你咁講
如果機箱所有入風位裝哂filter防塵(包括pci位),所有風扇抽出做超大負壓 散熱效果最好?

ching 聽你咁講
如果機箱所有入風位裝哂filter防塵(包括pci位),所有風扇抽出做超大負壓 散熱效果最 ...
hkjake 發表於 2017-4-6 08:54

理論上負壓散熱效果係最好
但基本上防唔到塵, 除左pci位, 仲有好多窿窿罅罅
根本無可能全面防塵

散熱效果的確係好, 但容易積塵
特別而家潮濕, 太多塵痴係硬件上面會搞到生鏽
所以玩負壓要諗清楚

回覆 7# gary0916

絲襪包機箱naug
講真,我見過有CHING用絲襪DIY fan filter

回覆  gary0916

絲襪包機箱naug
講真,我見過有CHING用絲襪DIY fan filter ...
hkjake 發表於 2017-4-6 11:14

除左成個機箱一體包晒外, 都難避免容入塵時間..
由其是前, 左側, 右側面板同機箱之間既蓬....
我部機依D 位都好多塵
不過成部機包起既話, 要維護就慘了

除左成個機箱一體包晒外, 都難避免容入塵時間..
由其是前, 左側, 右側面板同機箱之間既蓬....
我部 ...
Savoy0904 發表於 2017-4-7 12:54

包左都要定期清塵, 而且絲襪d窿咁密, 3個星期就要拆出黎清一次