本人用緊FP241VW~相比U2410 同LG的M237WA~想知高下~

本人E+用緊BENQ 的 FP241VW~
http://www.benq.com/product/lcd/FP241VW/

本都見到大家買 U2410~ 都想問下如果 U2410 同 FP241VW 比會唔會差好遠??
大家又可否幫我分柝下?主要的用途係用於XBOX360打機上~~

又於最近睇到 尹天仇兄買了的 LG M237WA
http://www.hkepc.com/forum/viewt ... &extra=page%3D1
名意上都係叫 LCDTV~
想問下顏色和各方面都會唔會因為係 TV 而有改善??
但它係用 TN ~係顏色可視角度上又會否同其他 TN MON 一樣咁差??
http://publish.it168.com/2009/0805/20090805057507.shtml
因為都見到佢色域話到 75.20 %
我部FP241VW 都好似得 72%.........
到於 U2410 我就不太清楚了~但用 IPS 的 我想是 92%吧?
會唔會顏色都唔夠 TN 的好了??

希望高手可以話到比我聽E+部老爺 FP241VW 重要冇得同人鬥下~會唔會已被拋離好遠......

原帖由 SIFAI 於 2009-8-31 03:46 發表
本人E+用緊BENQ 的 FP241VW~
http://www.benq.com/product/lcd/FP241VW/

本都見到大家買 U2410~ 都想問下如果 U2410 同 FP241VW 比會唔會差好遠??
大家又可否幫我分柝下?主要的用途係用於XBOX360打機上~~

又於最近 ...

TN 就是 TN, 無論係 LCD mon 定 TV, 可視角度同色深表現都冇得同 non-TN 去相比

有冇人可以比下意見??

原帖由 Oops 於 2009-8-31 04:00 AM 發表

TN 就是 TN, 無論係 LCD mon 定 TV, 可視角度同色深表現都冇得同 non-TN 去相比

又一位誤解既Ching(指樓主)

原帖由 尹天仇 於 2009-8-31 21:44 發表

LG M237WA 係主打有2個HDMI亦有DVI
畫質正過我以前隻LG W2353V

又諗大家都係tn ~咁係咩令出色呢??
色域又高過我e+部 fp241vw.........
mva 都打唔過tn了
又係咪真??

原帖由 幻~影 於 2009-8-31 21:55 發表

又一位誤解既Ching(指樓主)

我誤解左的係咪tn 就算係 tv 同 mon 都唔會有咩大分別??

樓主的文字真的可以說看死大家了

無論TN點好,就算EIZO TN,要講究色域顏色準確度都是無謂的,頭部一轉角度畫面顏色就會不同。
由於TN有這種嚴重缺點,加上為了使成本再省省省。市面上百分之九十九以上的TN 是6BIT PANEL +FRC抖動(利用人眼視覺速度感/遠看模糊感等)變成偽8BIT,說穿了就是市面的TN大部份是262K,而VA/IPS則差不多全為8BIT A/D。VA/IPS出生就贏左。
其實抖動未嘗不可,EIZO 都是抖動到10.7億色,U2410都有抖動到10.7億色,不過抖動技術唔係人人玩得起,抖得穩定可修正顏色,抖得唔好就仲差過唔用。 (靚靚女朋友的化妝技術好咪再靚D,但女朋友本身唔係好靚加化妝技術差,我想死啊 )
但TN 6BIT->8BIT 因為抖動的顏色差太高 (醜女化極妝都唔靚),就算DITHER怎高明都不能做到和先天8BIT 的PANEL 可比較。如果廠商用 6BIT PANEL 仲要玩 廣色域,我可以話係"災難"。因為廣色域做出來簡單(加少少錢用支廣色域光管就OK),顏色範圍大左,代表對應每個灰階值的相差闊左,代表PANEL的誤差發大左,所以廣色域顯示器要做到廣而準就絕對唔簡單,三叔同牙G的影像處理技術對廣色域都未合格,去地PANEL廠控制個PANEL 準確度合格就算,D二間廠對LCD 的認知來講只係知 KNOW HOW TO MAKE,而唔知 KNOW HOW TO SHOW。
BENQ 唔洗講拉 連投資少少落影像處理都唔想,但一味就吹自己影像處理晶片有幾勁。

EIZO TN 買家多為銀行/商場機械,工場,控制機器等要求穩定和耐用場合上用,其實影像處理唔係目標,係EIZO眼光來說,修圖就要買CG,不過S/SX 系列己經合乎大多數人包括攝影朋友的要求。

TN類LCD TV 只是LCD MON + TV TURNER,唔代表顯示的質量,相反有些平價LCDTV接駁電腦的效果可能未如理想,因為LCD TV成本控制講求更高,認為接駁電腦是附屬,看電視為重點,就在接駁電腦控制上省。

回覆 8# 的帖子

即係而家賣緊的 benq, lg, 三叔 tn mon 全都是廢物?
但有幾多 LCD Mon 係 ips/va panel 呢?