香港買既電視可唔可以係台灣睇??

係lee度買電視平好多...
所以親戚想叫我幫佢買部電視過去睇...
但驚d咩制式哥d唔岩...睇唔到...

同埋我見台灣d電視要裝d咩電視盒入部機到....
佢地買部TV番黎...部TV有一格空左...
要另外入個盒仔入部機到...
lee邊都唔係咁..
點解會咁既??

希望各位師兄解答下...
thanks...

詳細就唔知...但係最小台灣係 NTSC,香港係PAL. 如果你買部多制式的,就可以解決最基本問題...

看看AV輸入值,如果支援110V/220V話,你須要使用110V接線才可以在台灣使用.當然還有其他法令的,如果你只持一部和包裝不完整的,我相信你通常是私用的,但我不知道情況了.

我有個台灣朋友去過佢家住過,佢地D電視用有線接收

就好似大陸咁你交一年錢比個管理人員佢地就拉條線入去你家比你部電視接收,

你話要裝盒仔我未見過,可能我D朋友窮 仲用緊CRT電視

台灣入境D電器你如果係自用,同証明你既住址記得好似要打%5入境稅!

不過你都係過面買比較穩陣喎,最起碼一定會接收到先啦

唔駛到時去到有接收唔到,有要買過部啦

仲有D電器用品有自動升降110-220V一定可以用到,

不過你要買個轉插去因為佢跟美式兩隻匾腳!

analog接收, 兩地唔同, digital就只需買個當地機頂盒即可. (我買枝DVB-T手指插入notebook都收到台灣數位電視). 最注意係電壓唔同.

原帖由 pandadnap 於 2009-9-2 01:40 發表
詳細就唔知...但係最小台灣係 NTSC,香港係PAL. 如果你買部多制式的,就可以解決最基本問題...

依加係香港賣既lcd tv係咪大部份都係多制式??

原帖由 side1side 於 2009-9-2 16:35 發表
果個係 CATV SLOT 姐.
入境可能要打稅噃!

MULTI-SYSTEM 實得.

另外, 要帶 MTS (雙語), 台灣唔係用 NICAM 呢個制式.

即係佢地個盒仔係用黎解碼當地有線電視??
但係香港買既無lee d盒仔...我驚會唔會用唔到??..
mts係要另外買既一舊野??

原帖由 polarhei 於 2009-9-2 16:39 發表
看看AV輸入值,如果支援110V/220V話,你須要使用110V接線才可以在台灣使用.當然還有其他法令的,如果你只持一部和包裝不完整的,我相信你通常是私用的,但我不知道情況了.
原帖由 vood2 於 2009-9-2 16:58 發表
我有個台灣朋友去過佢家住過,佢地D電視用有線接收

就好似大陸咁你交一年錢比個管理人員佢地就拉條線入去你家比你部電視接收,

你話要裝盒仔我未見過,可能我D朋友窮 仲用緊CRT電視:d ...

我諗應該唔使掛...
我見我老豆由大陸帶野番黎海關都無理...
就算要打稅...應該都係lee面買會平d....
哥面普遍比lee度貴2,3舊..
u2410佢地賣$4500左右tim...港幣啊...
原帖由 lic 於 2009-9-2 20:40 發表
analog接收, 兩地唔同, digital就只需買個當地機頂盒即可. (我買枝DVB-T手指插入notebook都收到台灣數位電視). 最注意係電壓唔同.

係lee到買既lcd tv...會唔會係雙制式??
例如出面討論緊既 LG M237WA...