2年幾前的 Philips 220CW LCD 無需駁SOUND咭都可以發聲?

請問有無人同緊Philips 220CW???
本人用了2年,都不知道可以出聲, 都是近日送了給別人才知道原來有"喇叭".
超初我都不相信,但昨天親自去見識下,真架喎.
想問:
1. 點解個spec.度無講有喇叭呢個function但又內置了喇叭? 還是一直以來都有,只是我不知道?
2. 最最想問的是為何無插sound咭果個接口,(sound接口駁了喇叭,而喇叭測試時是無開架),都可以發聲架? =..="

p.s.:發出來的聲不算很大,亦不是很清析.    另外,MON內置的SETTING MENU亦無"喇叭"呢個選項

朋友的spec系用緊GIGABYTE 785G UD3H呢塊板, SOUND 和 DISPLAY 都用ON BOARD, DVI線出和入.

显示屏尺寸        22英寸
屏幕比例        16:10
水平可视角度        160°
垂直可视角度        160°
亮度        300cd/㎡
动态对比度        4000:1
灰阶响应时间        2ms
最佳分辨率        1680×1050
接口类型        D-Sub,DVI-D
USB接口        支持USB2.0
安规认证        TCO'06
其他特点        SmartImage,SmartControl Ⅱ

http://www.digitalversus.com/article-596-2891-53.html

d聲在mon入面出?

d聲在mon入面出?
dark_d10 發表於 2010-1-27 16:05

系啊,最奇奇怪系我無插sound咭,事實上個mon都無得插sound咭果條綠色頭既線,但佢都識發聲,夠竟系乜原因=..="
我之前用左2年無唔知,亦無聽過個mon有喇叭. 但比左個friend後,奇怪的事就發生了,haha!起初我死都唔信,但親自去睇/聽了一次,不得不接受呢.
有無師兄們用過或用緊呢個mon而有同樣的情況???

你會唔會係聽錯 ?

一定聽錯, 根本連線都冇插
會唔會mon後面放左喇叭咋

無啊,我一開始都系咁講,仲死話個FRIEND撞鬼!!!所以專程放左工去證實>.<!!!
所以我先覺得極奇怪,開POST問有無人用呢個MON.

插乜線?hdmi ?
hdmi已包含聲音訊號

或者有無插USB?
腦場有D免插聲音線只插USB就會發聲既喇叭..
當係usb sound device黎出聲.
唔知你有無插埋usb

插乜線?hdmi ?
hdmi已包含聲音訊號

或者有無插USB?
腦場有D免插聲音線只插USB就會發聲既喇叭..
當係usb so ...
34C 發表於 2010-1-27 20:05

嘩,原來咁架??
我插的是DVI線,但佢有個USB HUB,我諗原理同前置USB接口咁,(MON有1個USB接口比用家系MON度插手指之類既野),所以我真系有插果條USB線呢!!!
即系D聲音經果條USB線傳到去MON個喇叭度架?  搞到我仲以為搞乜鬼野會出聲>.<

師兄settings係點?
我插左USB都係冇聲
洗唔洗driver?

師兄settings係點?
我插左USB都係冇聲
洗唔洗driver?
chessinli 發表於 2010-1-28 13:04

chessinli都系用220cw呢個mon???
我無幫佢裝過driver,只是駁了條usb cable,但關唔關條線事,我都未試過.
等呢個星期再去朋友度試下