有冇用緊philips既240PW9EB既人可以幫手解答我既疑問嗎?

我本身用緊EIZO S2410用左3年左右,因為想Desktop多D位而行Dual Mon,本來對Dell既U2410有興趣,不過因為喺呢到聽到好多人都話有問題,所以最後都係俾多少少錢去黃金買左Philips既240PW9EB。

買左番嚟之後,我發現左幾個問題,我想問下用緊呢隻Mon既人有冇一樣既問題。

1. 呢個係令我個人十分之困擾既問題,就係個mon會發出"滋滋聲",而且聲音既大少似乎係同Mon既brightness度成正比,相反我個EIZO就一D滋滋聲都聽唔到(即使我將個耳仔貼住個Mon都係聽唔到)。我記得呢度好似有人曾經因為呢個問題而要求換Mon,我想問大家用緊既Mon係咪都係有呢d聲音?

2. 另外一個問題就係兩個mon出嚟既color好唔同,我開始係用mon既osd設定兩部都係7500k既色溫,發覺Philips好明顯偏紅(紅到我完全不能接受),之後兩部機都設定為sRBG,Philips變得比之前更加紅,EIZO就係色溫低既時候白色只會偏黃而已。佢地分別大到我用手機就可以影到出嚟:

EIZO S2410

Philips 240PW9EB

我想問用緊呢個Mon既人係地買番嚟係咪都會咁? 定係因為我已經用左EIZO好耐,先入為主而覺得240PW9EB有問題?

好明顯我唔係一個十分專業既用家,所以當我比較左呢兩個Mon之後,我搞唔清楚究竟係我個EIZO質素太好,定係呢個Mon真係出左問題。如果係前者,我只好live with it (用後天方法補救,如果可以退貨我考慮會加多少少錢換EIZO既S2402,不過香港始終唔同外國)。但係如果大家既結論都係呢個Mon係有事既話,我一定會要求換個隻。

我想問好似呢d情況,如果我買左唔夠7日係咪可以攞番去鋪頭換既呢?

1. 個mon會發出"滋滋聲",應該係內置變壓器發出的(我家的LCD TV也有)

回復 2# 660

你係咪用緊philips既240PW9EB?
因為LCD mon會發出"滋滋"聲,唔係必然,好睇個mon既design同用料,仲有個QC
就我記憶,我用過幾個LCD都唔會好似呢部咁咁大聲。
如果好多人用緊既同型號既機都係咁大聲既話,我就比較可以肯定係design問題,唔係個mon本身有defect

2部唔同色就買個spyer tune下囉

我見到你個帖而去回覆,你真好運!第一個問題我可以確實答你,換MON吧!正常是完全冇聲的

...
NGNG請再來一次 發表於 2010-2-1 01:45 AM

之後隻mon換唔換到?
PS. 其實試mon果陣時,應該都可能會聽到電流聲,察覺到的話,應該可以即場換過隻

之後隻mon換唔換到?
PS. 其實試mon果陣時,應該都可能會聽到電流聲,察覺到的話,應該可以即場換過隻  ...
寂寞的FSY 發表於 2010-2-1 01:55

我喺SSP腦場買,環境都幾嘈,除非靠得好近都唔會聽到電流聲。
而且我過去用過既mon都冇電流聲呢個問題,所以買既時候都係集中check有冇死點(我買既時候係確認佢包0光死我先俾錢)。不過今次換機我一定會check下有冇電流聲。

我見到你個帖而去回覆,你真好運!第一個問題我可以確實答你,換MON吧!正常是完全冇聲的

...
NGNG請再來一次 發表於 2010-2-1 01:45

多謝你既回應!
睇左你個post之後我可以好肯定我個mon一定係有事,我一陣會打去鋪頭換個隻。
其實仲有佢顏色偏紅既問題我仍然都覺得係個mon本身有事(因為實在係紅得太過份喇)。不過我唔係好pro所以唔係好確定。

回復 3# kawait

我唔係咪用緊philips既240PW9EB,我係話我家的LCD TV也發出"滋滋聲"