現在還在用17"CRT MON, 想買個新的LCD MON, 請推介

宜家用緊PHILIPS 17"既MON(107S), 張電腦枱唔夠大,  想買個新既LCD MON省空間..
請問宜家D新MON係咪全部都16:9/10, 要買睇出黎差唔多SIZE既係咪起碼要買19"先得?
有冇平平地推介呀? (應該係19~20"?) 我有SPEAKER啦, 所以唔使內置的..
我只係一般用黎FACEBOOK, 聽下歌, 同睇普通RMVB電影的... 唔打機的..
另外LCD同LED背光其實係咪差唔多?
謝謝~~

買22吋或以上,

19吋16:9好細,睇得好辛苦,太扁

但係我個電腦枱個空間最多只可放500mmx400mm(最盡),
22吋應該放唔落了..
有冇唔係16:9又唔貴既推介哩?

http://www.price.com.hk/product.php?p=128391
AOC e2051F <- 呢隻算唔算最抵哩?
用慣1024x768, 真係好怕用唔慣宜家D  16:9/10..

但係我個電腦枱個空間最多只可放500mmx400mm(最盡),
22吋應該放唔落了..
有冇唔係16:9又唔貴既推介哩? ...
ronaldlcm 發表於 2011-9-10 20:50

闊400mm?
咁你可能連19吋都放唔到,我有隻190cw 係當年16:10既mon都闊440mm
依家16:9既19吋mon真係好細...不如買隻二手16:10既19/22
反正以前無costdown得咁勁,質量可能仲好d。

回復 5# OSIRIS_ETERNAL

Sorry, 睇錯左, 係闊500mm, 高只可400mm...

回復  OSIRIS_ETERNAL

Sorry, 睇錯左, 係闊500mm, 高只可400mm...
ronaldlcm 發表於 2011-9-10 11:58 PM

擺22吋真係非常炆水
除非係搵到窄框版本,高度如果唔係用旋轉腳座係OK的

Dell 咪有D 4:3 ge Mon law~~
20吋 1600X1200~~

17" 1280x1024其實仲係好好用

你咁既地方, 最多真係20"好啦