關於LG Trumotion 120hz呢樣野

我買左32LV5500冇耐,有樣野好困惑

就係Trumotion呢個功能

玩PS3果陣,一d 鎖定30FPS嘅遊戲

然後開Trumotion 120hz會順左好多

但有d人又話120hz 係for 3d, 定電視同MON嘅120hz 係兩樣野黎?

咁如果我再買多一個玩PS3 嘅MON (唔玩3d)

例如SAMSUNG S23A700D,咁我再開個120hz

又會唔會有LV5500 120hz果個順滑效果呢 唔該晒

你打邊隻 FPS? 我都有類似問題想攪清楚...

我買左32LV5500冇耐,有樣野好困惑

就係Trumotion呢個功能

點解玩PS3果陣,玩一d 30FPS嘅遊戲

然後開Trumo ...
tong21093126 發表於 2012-5-21 16:57

自己睇吓乜嘢係Trumotion先.

http://www.lgblog.co.uk/2010/03/trumotion-vs-motionflow/

d人一聽120Hz就當3D係代表佢哋無知啫.

K_C_ 發表於 2012-5-21 17:17

其實資訊發達到此的年代,點解D人連GOOGLE一下都懶??

其實資訊發達到此的年代,點解D人連GOOGLE一下都懶??

lamtsai 發表於 2012-5-21 17:29

我有GOOGLE過嘅時間計埋差唔多有成十幾粒鐘

但始終都係解決唔到  好嗎?

而且好多網站都係英文,用GOOGLE翻譯完又一舊舊咁

我帶出嘅問題係有啲人又話打機開120hz反而會延遲,但我自己開完反而順左

我唔知部部電視都係咁呀定點,因為我屋企人係廳果部壞左

我要換我間房部電視出去,所以諗住買多個mon 專玩 ps3

K_C_ 發表於 2012-5-21 17:17

唔好意思 我英文好差

即係mon嘅120hz 都可以係2d下開 ?

我有GOOGLE過嘅時間計埋差唔多有成十幾粒鐘

但始終都係解決唔到  好嗎?

而且好多網站都係英文,用GOOG ...
tong21093126 發表於 2012-5-21 17:48

他們所說的延遲意思是由你按制到TV顯視你出拳之間有時間差距,是說TV不能即時表現你按制的動作,同畫面順左係兩樣野,冇衝突的

今日有少少時間,同大家獻醜.

Trumotion/Motionflow... etc呢d技術的確係會令到畫面有延遲.因為呢d技術都包含咗"估計"一個frame呢一樣嘢.

點解要"估"呢........就要睇返本身個source先.香港電視本身係50Hz,打機(console)係60Hz.而為咗追求"順滑",而家好多TV都識得去"估"frame.舉個例,如果當係TV signal,呢一刻係"t",個frame叫"T".上一個frame叫"T-1". T-1 & T中間係50份1秒. 響原本嘅signal入面,T-1同T中間係冇嘢嘅.而呢個時候,TV就用T-1同T呢兩個畫面去"估計"出一個(甚至多個)frame出嚟,插入去原本冇signal/畫面嘅時間.令到個畫面"好似"有100/120或更多frame per second.有d更加勁嘅processor可能攞 "T-1" + T + "T+1" ....etc去製造"插畫",令到"插畫"更加準確.

用"T+1"!?!?!即係點呢??即係延遲囉.......你呢一刻"t",只係睇緊e.g. T-1嘅畫面.

所以話xxxmotion呢d技術,9成9都有delay.只係爭在你覺唔覺 or mind唔mind.我個人就睇TV時開,打機睇BD就閂.