電視色溫問題??

有冇d軟件等,可以俾我準確調校下電視ge顏色??

要硬件, e.g. Spyder TV

如果係mon可以用icc文件
電視就真係得蜘蛛先幫到你
唔知香港有無得租蜘蛛呢

如果係mon可以用icc文件
電視就真係得蜘蛛先幫到你
唔知香港有無得租蜘蛛呢 ...
hk11 發表於 2012-5-28 14:17

買一隻都係幾舊水
租俾你收你幾錢好?

買一隻都係幾舊水
租俾你收你幾錢好?
KinChungE 發表於 2012-5-28 16:52

我見有貴有平
貴果啲好似唁止呢個價

我見有貴有平
貴果啲好似唁止呢個價
hk11 發表於 2012-5-28 16:53

cal TV果款係幾百蚊
貴果D唔係cal TV用, 係cal mon用

有冇d軟件等,可以俾我準確調校下電視ge顏色??
yiu0801 發表於 2012-5-28 14:12

調較顏色的話,肉眼是不可信的……
所以還是乖乖的買一個色度計比較好。
Spyder由於出廠的準確度比較差,一般不建議。
最少要買i1 display LT,準確度會好上不少。

軟件方面的準備請參考以下網頁,當中包括詳細操作解說︰
http://www.isf.com.tw/tech_article/kal_guide.html

邊度有依d野買,2手都ok ga...

一般來說…便宜的色度計最主要問題,就是濾鏡暴露在潮濕的環境一段時間後漸漸變質,所以低價的色度計一般建議一年另外找光譜儀調整一次。
二手的色度計你很難知道上手保養得怎樣,而且相信你手上也沒有甚麼光譜儀可以調整那色度計。
高級一點的色度計會密封那濾鏡,令到濾鏡不會那麼易變質,只是那類色度計一般來說都要2000元左右起跳。
雖然有所謂的DIY色度計,但那東西的材料費也便宜不少多少,而且要花時間組裝……
http://www.homecinema-fr.com/colorimetre-hcfr/la-sonde-colorhcfr/

所以,想花費低廉便調準電視的話,基本上是不可能的……
不然那些isf和THX認可的調整技師怎可能調一次屏幕便收你US$200-300?

至於這類東西,比較專門的那幾家攝影器材店(成成、肥花等)都會有售。