新舊 mon對比

新 23"  mon: samsung LS23B550VS, $1690, 買咗一個禮拜
舊 22" mon: LG W2261VP , 3年前買咗1250

唔比唔知舊mon 退色咁嚴重.

回復 2# terry3695
dropbox 圖唔 work, 己補回

舊mon退色嚴重?
我覺得偏紅咋喎

未必係退色,LG不嬲色水偏淡、三星就一向比較濃同誇

settings?
review2000 發表於 2012-5-29 16:27

冇tune 過, red, green , blue, sharpness, contrast 全 default setting.

新 23"  mon: samsung LS23B550VS, $1690, 買咗一個禮拜
舊 22" mon: LG W2261VP , 3年前買咗1250

唔比唔 ...
wallshar 發表於 2012-5-29 16:13

不如兩台都 tune 到最佳化再比較過。

冇tune 過, red, green , blue, sharpness, contrast 全 default setting.
wallshar 發表於 2012-5-29 16:34

所有家用mon, default setting一定唔準

不如兩台都 tune 到最佳化再比較過。
oldtreenew 發表於 2012-5-29 16:46

部 LG 部試過無論點樣校色, 藍色都係偏淡, 黑色都係偏灰,
只係普通初級家用user, 冇蜘蛛, 可以點樣 tune?