市面上有咩120hz 23-24" mon選擇?

唔需要3d,只係想順,for打機睇戲
想問係咪打機開左v-sync就會max 120fps,同埋順好多

人眼先得23-24fps
你認為60 vs 120fps真係會差好遠?

回復 2# KinChungE

我係講緊hz 唔係fps wor.....以前100hz既CRT打cs都順過而家60hz既 lcd好多啦.....
所以我先想問而家d 120hz mon係咪就算fps 唔夠120但係都會smooth過60好多
同埋d game開左v-sync係咪會變左maxumum係120 fps

回復  KinChungE

我係講緊hz 唔係fps wor.....以前100hz既CRT打cs都順過而家60hz既 lcd好多啦.....
所以 ...
cpt 發表於 2012-5-31 15:40

續行掃描計, Hz = fps

續行掃描計, Hz = fps
KinChungE 發表於 2012-5-31 15:54

但如果部電腦可以run到隻game over 60 fps,咁買一個120hz既mon唔係會順d咩?
個mon行120 refresh rate,如果部電腦可以行到100 fps,咁唔會順過60 refresh rate既mon

咁點解以前打cs用個100hz既crt會比60hz既lcd順同埋無殘影??

我就係想知會唔會打機好大分別,係腦場又唔可以開隻game試,剩係播片都試唔出

人眼先得23-24fps
你認為60 vs 120fps真係會差好遠?
KinChungE 發表於 2012-5-31 15:10

又係呢d謠言

http://game.chinanews.com/netgame/02/201205/2522120.html

回復 5# cpt

玩過朋友2隻, 係會變120hz, 比普通LCD順好多, 俾返D CRT感覺

現時好120hz mon都係samsung 750/950 系列同BenQ XL2410/20, 起碼唔係淨係native先行120

又係呢d謠言
tong21093126 發表於 2012-6-1 02:01

30同60係會有分別
因為人眼23, 但係睇30果時, 甚實會有frame blend, 效果
不過去到60其實已經好輕微

比60再高果D,, 覺得順既原因係減輕左LCD既殘影
如果真係CRT 60 vs CRT 120, 應該大部份人都分唔出

至於上面話100Hz CRT vs 60Hz LCD
其實就算60Hz CRT vs 75Hz LCD, 都係60Hz CRT效果較好
LCD無論幾多Hz都始終解決唔到respond time問題
CRT個respond time近乎0

回復  KinChungE

所以 ...
cpt 發表於 2012-5-31 15:40

d"未過120hz
根本感受唔到 ...
只會同你冇分別的 ...

回復 2# KinChungE

你冇嘢呀化, 用film個rate黎評人眼, 真係當打majar league班棒球手流料咩。
我就真係頂唔住用30fps打streetfight IV, 可能你會覺得24fps打streetfight IV好正
唔係真係連自己睇緊Video pulldown電視都唔知? 真係當無線電視播24fps電影新聞。
雖然樓主個想法係錯, 有隻120hz refreshrate mon喺手, turn on throtte可以玩高速game, 快到控唔倒 streetfight IV個benchmark V-sync off就turn on throtte, 百幾frames打, 兩秒波瓜人。 無双Orochi用120hz mon 真係可以turn on throtte, 120fps超速殺敵倍速砍。 very crazy
不過. 除咗無双Orochi, 基本都冇乜3D game有得turn on throtte。