[操作疑難] 其實benq個不閃屏係乜原理??

佢話係全球第一隻, 話電流穩定左, 係唔係好似hifi咁加d filter去穩定佢?
係mobile01果邊見到有人比較
http://www.youtube.com/watch?fea ... d&v=f2uXA3pF7Is

好似係加大個refresh rate?

唔係
以前LED改變亮度, 多數係靠閃動次數(PWM)控制, D LED根本冇暗到, 只係時著時唔著, 令人眼覺得暗左
不閃屏改用固定電流輸出, 真正令LED變暗
其實唔係BenQ先有呢樣野

唔係
以前LED改變亮度, 多數係靠閃動次數(PWM)控制, D LED根本冇暗到, 只係時著時唔著, 令人眼覺得暗左
不 ...
KinChungE 發表於 2013-5-23 16:42

原來係有唔同! 我以為refresh rate加快
但固定電流本身都有Hz, 會唔會係快到以為固定左?

回復 3# KinChungE

多謝C兄,講解得好清楚
        但係咪呢種技術上難D,所以依家先推出呢?

佢話係全球第一隻, 話電流穩定左, 係唔係好似hifi咁加d filter去穩定佢?
係mobile01果邊見到有人比較
...
seijai98 發表於 2013-5-23 03:04

有好多關係,最直接關係係拍攝果時,攝影機個frame rate 同 mon. 個reflash rate 係咪同步,例如用攝影機用720p 60格, 而mon. 出50Hz(or 100Hz) 就有可能有閃屏發生.

ps:現場用肉眼睇係唔會太覺得閃屏.

有好多關係,最直接關係係拍攝果時,攝影機個frame rate 同 mon. 個reflash rate 係咪同步,例如用攝影機用7 ...
6seven 發表於 2013-5-23 17:30

你講果D唔係閃屏, 而係窒

回復  KinChungE

多謝C兄,講解得好清楚
        但係咪呢種技術上難D,所以依家先推出呢? ...
恆星~ 發表於 2013-5-23 17:16

成本較高, 廠商為左cut cost唔肯放落去
呢種技術其實有左N年
連Dell U2212HM/U2312HM都用緊

只係以前唔會講明

唔係
不 ...
KinChungE 發表於 2013-5-23 16:42

我搵左好耐都話要用咩特別線路, 但最尾睇到一篇關於用PWM, 但睇完都唔明佢講乜, 其實即係點??
http://www.wretch.cc/blog/nanonick227/7959300

為什麼會閃爍呢?這時就要介紹 PWM脈衝寬度調變
 因為要控制螢幕的亮度,就把LED背光的 亮、滅調整到人眼無法察覺的間隔,大月是 200次/秒。
 如果只要 1/4 的亮度,就把亮的時間調到25%,75%暗,做快速的反覆亮、滅,人眼就會看到 1/4 的亮度,這就是螢幕閃爍的由來。

不過睇耐左真係無咁累, 唔知關唔關不閃屏事