[開箱] HP U160 USB 芒

之前去HP試玩會見到佢地出左隻USB 芒, 見到幾過癮, 於是買左隻番黎玩
簡單spec:
15.6 吋 LED (不反光),16:9, 1366 x 768
180 cd/m², 500:1, 12 ms(GTG)
View angle: 65 vertical, 90 horizontal
1.54 kg (連cover)
$1280
http://www8.hp.com/hk/zh/product ... il.html?oid=5351222

今日終於送貨了~

耗電量很少, 有中國能源效益標記

開箱內部: 簡單的packing

解開包裝後

可以多角度放置, 雖然無坑, 但都企得隱, 唔會跌

保護套本身有位放USB 線, 方便帶出街

背面標記, 部機3月出廠

隨機附送的Driver

需要安裝Driver 先work到, 唔同一般USB手指

完成圖, 可以做extend 芒或mirror 芒

另一角度看清楚站立位置

有開關制, 同埋光暗度 -- 無contrast. 光暗度過下都幾多level 下

簡評

• 一直都想換左部 desktop replacement 嘅notebook, 但價錢始終唔平. desktop 芒喺我度唔work, 因為電腦枱設計會令個芒易跌, 同埋駁線比依家多, 又要多個插蘇位, 太唔方便

• 有左呢個芒, 只要一條USB 線就做晒所有野, 令我又可以用番desktop~

• 佢本身target 係business 客, 個芒本身預左俾sales 攞出街做present, 睇佢個仿皮套就知佢唔失禮

• 稍為美中不足係佢要裝左driver 先work ... (咁我買部desktop番黎咪要問人借芒黎裝driver ), 同埋唔 support Atom CPU (唔知點解)

• 仲有佢係用standard 嘅 mobile harddisk USB 線, 我試過用1個USB 口都推得起~

• 呢個價, 唔使問都知唔係touch芒啦...不過屋企用/present用 touch 芒都唔係must -- 要touch 可以諗Lenovo, 4K 過外

• 買之前都做過下資料搜集, 其實lenovo 都有隻唔touch嘅usb芒,不過得14", 加埋個樣無咁靚, 所以都係HP~~

完~ 多謝收看

USB Mon 的確吸引, 比一般MON用少好多電, 又少條CABLE, 不過佢係唔係要入到WINDOWS先比到畫面, 定係好似USB MOUSE咁, 一BOOT機就WORK?

USB Mon 的確吸引, 比一般MON用少好多電, 又少條CABLE, 不過佢係唔係要入到WINDOWS先比到畫面, 定係好似USB ...
s20021139 發表於 2013-5-25 14:42

啱啱試左
就算set 左佢做primary monitor, 都要去到 window login 嗰版先有野睇
BIOS 本身未識呢樣野

啱啱試左
就算set 左佢做primary monitor, 都要去到 window login 嗰版先有野睇
BIOS 本身未識呢樣野 :n ...
spadeace 發表於 2013-5-25 23:59

可惜......

USB MON LENOVO都有個仲冇咁大 CHING 你有冇諗住拎E個MON出街???
如果比我簡拎出街我會買LENOVO個個14吋應該好拎D

回復 5# sliva

其實我諗住喺屋企用, 所以HP啱我多D~

又一隻用 DisplayLink chips 完全無 color management 既電子垃圾, 千其咪諗住可以用佢黎 dual mon 畫圖修相, 包你一路用一路媽义隻 mon...
只識合想有大些小畫面比人睇下文件就 ok 完全無要求既人使用.

稍為美中不足係佢要裝左driver 先work ... (咁我買部desktop番黎咪要問人借芒黎裝driver ), 同埋唔 support Atom CPU (唔知點解)
spadeace 發表於 2013-5-25 14:23

佢個原理係用一個 software capture driver 做整個畫面既實時壓縮轉換處理, 呢個工作極之依賴 CPU 既處理能力, ATOM 根本就唔夠快去做呢樣野.

MAC機SUPPORT嗎?
THX!

回復 8# keis

哦, 原來係咁