日本水貨電視機問題

眼見日本收埋D靚野唔外銷, 如果直接買日本電視番黎又點呢?
壞左係咪無得整, 香港TV Box係咪相容?

有無CHING有類似經驗分享下?

有無CHIN ...
antony617 發表於 2013-5-29 17:39

一來 日本同香港係兩套唔同的數碼廣播制式.

用TV BOX來接收又如何?
由於日本版電視機畫面係行60HZ
而香港電視廣播係行50HZ
因此在正常情況下日版電視機就算經TV BOX都係唔啱香港用,
除非部TV BOX有可選將50HZ換成60HZ輸出, 不過, 咁可能會出現畫面唔流暢的副作用.

一來 日本同香港係兩套唔同的數碼廣播制式.

用TV BOX來接收又如何?
由於日本版電視機畫面係行60HZ
而香 ...
C.K.F. 發表於 2013-5-29 18:27

行50/60Hz主要因為仍然沿用舊時制式:PAL/NTSC,另一因素係市電頻率
不過以現時高清輸入年代,50/60Hz(i/p)基本上絕大部份電視都通食,無乜再仔細分PAL/NTSC(雖然仍然存在)

行50/60Hz主要因為仍然沿用舊時制式:PAL/NTSC,另一因素係市電頻率
不過以現時高清輸入年代,50/60Hz(i/p) ...
tonytony 發表於 2013-5-29 18:42

但日版電視只食60HZ

有無CHIN ...
antony617 發表於 2013-5-29 17:39

hk use mainland standard

但日版電視只食60HZ
C.K.F. 發表於 2013-5-29 18:52

睇番幾隻牌子又好似真係

不過個人認為有下列兩個因素:
1)OSD介面鎖定了只相容NTSC格式輸入(即具30或60Hz/i/p),而導致其他格式不支援
2)既然產品會做國際版,某程度上OSD/內裡部件可以相同,可以輸入NTSC以外其他格式,但基於產品定位日本國內使用就無列出其他輸入格式

咁若果係用大陸果啲IPTV Box呢,係咪都得50Hz?

Magic TV有50 -> 60Hz. 可以去試吓先.

邊部電視機咁巴閉要買日水貨版? 八九十年代就話流行買水貨日版影音產品, 今時今日真點會玩呢科