低藍光顯示屏

市場開始推廣除了不閃屏還要低藍光的顯示器, 不知幾多巴打會選擇低藍光?

另外, 爬文發覺, 現在推廣中的低藍光是其實只是此機提供一鍵調控低藍光功能而已, 並非內置物理過濾藍光, 沒有此一鍵式功能的機, 其實自己手動調低藍光即可。

不知是否如此?

可以咁講
但係低藍光mode唔同調底藍光既效果
佢係limit藍光, 唔係調低
即係灰色仍然係藍
但係白色就變黃

其實我覺得LED backlight 就算用到GB-LED 做Backlight
都仲冇CCFL睇得咁舒服
RGB-LED Backlight 我就未用過

可以咁講
但係低藍光mode唔同調底藍光既效果
佢係limit藍光, 唔係調低
即係灰色仍然係藍
但係白色就變黃 ...
KinChungE 發表於 2014-6-15 15:25

咁即係低藍光其實有須要, 有實用嗎?

即係好似拉曲線咁?
其實都係搵笨架啦...
紅豆湯圓 發表於 2014-6-15 16:11

唔係曲線

128 128 128 --> 128 128 128
192 192 192 --> 192 192 192
230 230 230 --> 230 230 192
255 255 255 --> 255 255 192
咁明唔明

咁即係低藍光其實有須要, 有實用嗎?
kslee30 發表於 2014-6-15 16:23

個人認為仲衰過自己調低藍色

我一路都覺得低藍光係gimmick
咪即係偏黃
而己set低啲色溫算啦

我一路都覺得低藍光係gimmick
咪即係偏黃
而己set低啲色溫算啦
insanity 發表於 2014-6-15 16:54

最慘係某D色黃, 某D色藍

其實好耐以前已經有D mon有呢個功能, 不過叫做Paper Mode / Reading mode
而家只係改名而己