[操作疑難] 4k時代, 偏光3D還是主動式3D好? (有小米電視2的師兄可否分享?)

三年前買咗部 42寸偏光3D用到宜家, 當時自然係未有4k所以都好滿足地用來打機打到宜家.
不過最近見到有 小米電視2(偏光3D) 同 LeTV x50 Air (主動式3D), 好想知道去到 4k 屏時代應該選邊隻 3D.

當年選偏光3D係因為:
1) 眼鏡輕
2) 價錢超平, 以前戲院都用到(屋企連埋夾眼鏡版有八副)
3) 又唔駛入電
4) 在有光管或舊燈膽光的情況下睇3D會有閃動
5) 當年係主動式3D貴好多, 偏光3D平好多(我當時買都係大約$5000 only)
不過偏光最大問題係佢的垂直解像度會少一半(因為顯示屏的單/雙數行的分別只顯示左/右眼的畫面). 近啲睇絕對會睇到斜線會起格(梯級狀)

(左圖為偏光3D有戴眼鏡, 中圖為偏光3D沒有戴眼鏡, 右圖為主動3D)

當年係衝量過後將就下而選偏光3D的. 家下見到4k的性價比選擇多了所以又心癢想換電視. 現在跟當年不同的有:
1) 現在主動式3D已不比偏光3D貴多少了
2) 4k屏做偏光3D, 咁因為解像度doubled咗, 咁左/右眼睇到的不再是1920 x 540, 而會係 3840 x 1080. 垂直解像有1080會否唔再覺得梯級狀呢?

謝謝!

坦白講我唔建你咁快去買4K 電視
因為依家4K 電視剛起步啲技術未有咁快支援太多野
新出4K電視個啲技術係有未完善不足即係話早買會變白老鼠
如果唔想後悔就唔好咁快買部未認定規格嘅4K 電視
起碼等出第二代改良技術先開始考慮買
仲有4K裸眼3D技術http://xw.qq.com/c/digi_tech/20140502003955轉貼

http://m.youtube.com/watch?v=1T6GFBzwpI0 轉貼

岩岩入左lg 4k49ub8500
琴晚第一次試無閃3d超正立體感比我之前sony hx75a主動3d好好多,同自動升頻4k ,但睇返tvb 高清升頻後非常唔掂想死

偏光舒服d, 又可以唔同角度睇都得, 但播4K 3D時, 主動3D效果好d~

Wait for a model with HDMI 2.0 + DP 1.3 first

so far only the screen can support, but the inputs do not

琴日下午係珠海搬左部小米電視2返澳門, 我都未些3d tim,   今晚試完話你知

早買早享受, 遲買平幾舊

早買早享受, 遲買平幾舊
ofaitech 發表於 2014-6-27 15:07

點止幾舊 兩三千都有掛

個人建議等hdmi既4k標準