想買144hz mon 邊隻牌子好?

BenQ XL2420T or XL2420Z
ASUS VG248QE
AOC G2460PQ
EIZO FG2421 (240HZ) 好貴

有冇細少少,22吋型號介紹

BENQ 好似有出 但唔知咩型號...
ASUS VG248QE
AOC G2460PQ
EIZO FG2421 (240HZ) 好貴 ...
Kase 發表於 2014-7-3 22:57

你提及4隻當中最好肯定是EIZO 而且差不止一點...

回覆 3# sonichkhk

暫時我只搵到4隻牌子既高hz mon
價錢方面
AOC ASUS BENQ EIZO
6K Budget 想換埋顯卡

EIZO 貴得有道理
當年公司多部17萬一個MON點解咁貴?
有一日 ,日本SONY派個日係師傅上門維修個MON一開蓋已經另我目定口呆貴得有道理
因為一部貴價顯示器裏面啲線路同設計真係同普通野差天共地復雜嘅線路另成本增加
要好嘅野一定投放更多錢落去

你提及4隻當中最好肯定是EIZO 而且差不止一點...
sonichkhk 發表於 2014-7-3 23:09

EIZO 隻係VA,肯定係最好
亦都係市場上唯一一隻非TN 上到120Hz 或以上
不過有啲QC 問題

EDIT:本來想打"唔係TN" 點知打左"唔係VA"
EIZO 嗰隻係VA 色可視角度比TN好好多

有錢梗係EIZO
我自己用緊XL2411Z
無投訴

回覆 1# Kase

ASUS VG248QE +1
用緊冇獲氣~

EIZO 我地無視佢先 5千銀 玩唔起
asus 支援n卡3d
benq 不閃屏 支援n卡3d
aoc 好似係冇n卡3d
睇過以上3隻  睇功能 保養 大家都差唔多
真係好難揀
再來揀返張顥卡 770 or 290
唔知上唔上到呢個144hz數
玩開 bf4 titanfall lol pso 劍靈

EIZO 隻唔係VA,肯定係最好
亦都係市場上唯一一隻非TN 上到120Hz 或以上
不過有啲QC 問題 ...
insanity 發表於 2014-7-4 09:29

VA>IPS 色彩上 可視角留返比電視"一家大細睇"算啦 同埋佢漏光唔算嚴重啦