買新MON , 求更更更更更更更多推介~

買左新機~順手買個新MON~~舊mon出廳 比老豆睇漫畫用~
依家用緊 ViewSonic VX2433wm - HDMI - 1080p

用途 / 要求 順次為重要
0.解象度 : 1080P 或以上
( 2k - 4k 更好 , i7 4790 +asus gtx 670 2gb , 夠出4k掛  )
1. 可以出純黑 ,
( 依家呢個vx2433wm就算黑底 , 但係因為背光 而 灰灰地咁  )
2. 睇戲
3. 打機
4. 睇漫畫
5. 23吋以上
6. 保養 易做 / 年期 長
7. 畫圖 ai & ps
8. 機身最闊 31吋
9. 99.99% 唔會3d~
10. 可以冇聲 ( 己經有sound card 出 jvc th-l1 - 5.1 )
11. 一個字 : 型

有張 31/7 到期既 asus coupon $200
( PQ/PA/PB , MX , VN248H , VN289H , VX239H/-W , VX279H/-W )
預算 : $7000內 越平越好 , 仲要買 顯卡 , 同 turehd 7.1 ( ? )

冇提唔要味精 , 係因為 唔知又有冇c兄 肯借個調色器比我呢

侯選名單 :
ASUS PB287Q 4k $5680 -$200 , $5480
Dell U2413 16:10? $3990
EIZO FG2421 1080p $5860

回覆 1# 黑道明

D3個公會你放棄啦?

EIZO FG2421可以一戰

回覆  黑道明

D3個公會你放棄啦?

EIZO FG2421可以一戰
manlung803 發表於 2014-7-10 09:53

D3個公會仲係度~~xd

EIZO FG2421
va 會唔會失真~??

回覆 1# 黑道明

PQ/PA/PB 系列啦~~
ASUS PB287Q 有4K 同10bit panel, 不過.... 你張卡未必出到10bit色...

D3個公會仲係度~~xd

EIZO FG2421
va 會唔會失真~??
黑道明 發表於 2014-7-10 10:05

佢唔係用笨Q既AMVA,都OK啦
太在意既話可以選Dell U2713H

但我同你一樣,對IPS果種灰灰地非常介意
打機還好,睇戲真係唔掂,我而家都寧願煩d駁電視睇

http://www.tftcentral.co.uk/reviews/eizo_fg2421.htm

http://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_u2713h.htm

回覆  黑道明

PQ/PA/PB 系列啦~~
ASUS PB287Q 有4K 同10bit panel, 不過.... 你張卡未必出到10bit色... ...
hirodo 發表於 2014-7-10 10:13

將來係 HEVC 天下.....
8bit 同 10bit.......
分別....不大.........

gtx 670
4 - 透過 HDMI 支援 3840x2160 @ 30Hz或是4096x2160 @ 24Hz。透過 Displayport 支援 4096x2160 (包括 3840x2160) @ 60Hz。需具有 326.19 版本驅動程式或更新版本才能支援4k無縫接合多重串流技術 (MST) 顯示幕。

冇講10bit ...... n卡冇張卡有講~

我覺得依家買4K仲未係時候
貴得來未有更多支援到4K
而且好多技術問題存在
依家買4K MON 會有好多風險

我覺得依家買4K仲未係時候
貴得來未有更多支援到4K
而且好多技術問題存在
依家買4K MON 會有好多風險 ...
eric196511 發表於 2014-7-10 10:44

咁有咩推介~??

1080p 以上

eizo 2434 ok嗎? ,條6mm邊真係

6. 保養 易做 / 年期 長

dell,DHL,有得續保