[操作疑難] 新monitor唔支持dvi to hdmi adapter

買左個新LG MON得VGA同HDMI插頭
我部電腦係內顯得VGA同DVI
諗住用轉插攪掂啦
點知dvi to hdmi adapter同dvi to hdmi cable都no signal
我檢查過電腦dvi插舊mon無問題, 新mon hdmi插寬頻機頂盒無問題
如果無計就要買顯卡啦

你呢個唔係MON, 係TV嗎?
依家D MON會無DVI咁得意?

買左個新LG MON得VGA同HDMI插頭
我部電腦係內顯得VGA同DVI
諗住用轉插攪掂啦
點知dvi to hdmi adapter同dvi ...
harddick 發表於 2014-10-1 19:39

應該無問題喎 我E家都係用dvi to hdmi cable 係部LG mon度
你呢個唔係MON, 係TV嗎?
依家D MON會無DVI咁得意?
harakuma 發表於 2014-10-1 19:50
E家D新IPS mon好多都無dvi架啦

回覆 3# eddyice

睇咗LG網, 係喎, 22"同27"無DVI, 反而23"有

回覆  eddyice

睇咗LG網, 係喎, 22"同27"無DVI, 反而23"有
harakuma 發表於 2014-10-1 20:15

我有部LG23吋都無dvi插座喎

我有部LG23吋都無dvi插座喎
eddyice 發表於 2014-10-1 21:20

我新買個MON係23MP55HQ無DVI
師兄請問你用dvi to hdmi cable係唔係好貴
因為我買個條cable好平, 唔知有冇關係呢?

樓主用乜嘢底板?

可以試試先VGA插住舊Mon,然後DVI插新Mon睇下detect到唔到新Mon,再轉下唔同解像度睇下出唔出到畫面。

我新買個MON係23MP55HQ無DVI
師兄請問你用dvi to hdmi cable係唔係好貴
因為我買個條cable好平, 唔知有冇 ...
harddick 發表於 2014-10-1 22:23

其實我條都係平野 買mon時間鋪送 你試下用條VGA線啦 一樣架咋

其實我現在用VGA線插新MON都睇到高清
但最好都係用番HDMI睇色準會高D
現在考慮買多條CABLE試或者直接買顯示卡

what card?? have hdcp?????