[操作疑難] 4K電視 打機用

最近想買部新電視(40~46')打機用。
暫時爬文搜尋到LG的42吋UB8200好似夠平又唔錯。
不過我成日驚買完冇耐又出更好的新款選擇,所以想問下有冇師兄知道UB8200大概幾時出的?
另外除左LG UB8200,有冇相近的選擇列入可以考慮?本人現在電腦是用inno GTX 970最平果張,如果4k打機會唔會唔夠用?謝謝。

970行4.4.4
買個8200 行4.2.0咪晒左970囉

最近想買部新電視(40~46')打機用。
暫時爬文搜尋到LG的42吋UB8200好似夠平又唔錯。
不過我成日驚買完冇耐又 ...
marskeiko 發表於 2014-10-13 12:01

他用電腦 還是console? 如果console 就算了吧。 大多是1080p。 如果用電腦 接4k 電視。 要留意佢行4k 時行到幾多hz。 如果 只有30 的話。算了吧。

我係用電腦接4k電視用電腦打機。請問970行4.4.4而8200行4.2.0會晒左970係點解?e家香港有邊部電視40寸左右係唔會晒左970?

我係用電腦接4k電視用電腦打機。請問970行4.4.4而8200行4.2.0會晒左970係點解?e家香港有邊部電視40寸左右 ...
marskeiko 發表於 2014-10-14 08:28

40吋冇4.4.4啦

40吋冇4.4.4啦
terrykeung01 發表於 2014-10-14 09:15

其實可唔可以解釋下所謂4.2.0同4.4.4係咩?我爬過文同體過外國網大家都直接講4.4.4,但實質4.4.4同4.2.0分別係咩都冇人提過。

其實可唔可以解釋下所謂4.2.0同4.4.4係咩?我爬過文同體過外國網大家都直接講4.4.4,但實質4.4.4同4.2.0 ...
marskeiko 發表於 2014-10-14 09:24

係4:4:4 / 4:2:0
即係分開chroma同luminance兩種resolution
4:4:4先係full resolution
4:2:0既chroma係得一半resolution
出D color圖案既邊位會起格/失去部份detail

係4:4:4 / 4:2:0
即係分開chroma同luminance兩種resolution
4:4:4先係full resolution
4:2:0既chroma係得 ...
KinChungE 發表於 2014-10-14 09:30

謝謝師兄的詳細解答。
如果現在40寸左右電視冇4:4:4,係咪應該等到出左時先買會比較好?
如果真係e家換電視,換邊部係最好選擇?謝謝。

謝謝師兄的詳細解答。
如果現在40寸左右電視冇4:4:4,係咪應該等到出左時先買會比較好?
如果真係e家換電 ...
marskeiko 發表於 2014-10-14 09:37

係4k平價系列冇4:4:4
Full HD既部部都支援4:4:4

係4k平價系列冇4:4:4
Full HD既部部都支援4:4:4
KinChungE 發表於 2014-10-14 09:40

所以師兄意思係,其實換部1080p電視會比換4k好?