[操作疑難] 動態對比度?

動態對比度?

10000:1 動態對比度

比較

3000:1   動態對比度

分别?

睇靜態對比度好D
聽講動態對比度可以做假

動態對比係吹到天花亂墜
無人會理
係睇都睇靜態對比

動態對比係吹到天花亂墜
無人會理
係睇都睇靜態對比
EITCo 發表於 2014-10-15 15:09

thank you

睇靜態對比度好D
聽講動態對比度可以做假
pkk98 發表於 2014-10-15 15:01 [url=http://www.hkepc.com/forum/redirect.php?

goto=findpost&pid=32524934&ptid=2133272][/url]

city-online.com.hk/salesin.php?ID=19

動態對比係吹到天花亂墜
無人會理
係睇都睇靜態對比
EITCo 發表於 2014-10-15 15:09

產品規格
- 屏幕尺寸(對角) 21.5 吋
- 解像度 (水平 x 垂直) 1920 x 1080 像素
- LED 背光 (側射式)
- 光亮度 250cd/m2
- 動態對比度 8000:1
- HDMI (1.3版本) 輸入 2個
- 高解像色差視頻輸入端子 1個
- S視頻輸入端子 1個
- 視頻輸入端子 1個
- 電腦 D-Sub 15針輸入端子 1個
- USB 輸入 2個
- SPDIF 輸出端子 1個
- 耗電量 28瓦 (28W)
- 電壓 220-240 伏特
- 重量(連坐檯架) 5.7 公斤
- 產品尺寸: (高x闊x深) 連坐檯架 381x528x188毫米

無靜比

動態對比跟本可以不理. 夠料的mon係標個靜態數(標準值).

大部份標得個標準值個都有1000:1. 而佢地個動態值會係100萬至200萬:1.   

動態對比跟本可以不理. 夠料的mon係標個靜態數(標準值).  

大部份標得個標準值個都有1000 ...
MirageKnight 發表於 2014-10-15 21:41

無寫靜動
得對比度即你點睇

Monitor呢家野係咁
官方規格表係唔反映畫質
得D基本野要知 (尺寸、解像度、LED背光、輸入)
講到畫質影響最大既panel往往唔寫 (唔寫九成九係TN)
但如果你用途係文書,又唔使介意畫質ge
如果介意就睇下D專業評測啦,例如TFT Central,要預左一分錢一分貨
講返對比度,同一類產品通常差唔多,個人唔會特別理
平價mon畫質最需改善之處,一定未輪到對比度

Monitor呢家野係咁
官方規格表係唔反映畫質
得D基本野要知 (尺寸、解像度、LED背光、輸入)
講到畫質影響最 ...
EITCo 發表於 2014-10-15 22:17

uk eng
oh