[開箱] BenQ XL2430T 24" Gaming Monitor 開箱

近幾年電子競技持續火爆,為遊戲及競技周邊都發展都得西利,Monitor大廠之一既BenQ都不嬲都好支持電競運動
再繼續出Gaming Mon系列,新發報既 XL2430T 配置 高達到144Hz既超高刷新率、1ms響應時間
當然唔止144HZ+1MS 就可以成為一隻電競神器!! 我地通過既簡單既介紹
詳細可以上BENQ官網或Google下Unbox我地睇睇依隻電競神器點西利
。官方規格參數。
BENQ 明基 XL2430T規格參數
顏色: 黑紅配色
尺寸: 24英寸
面板: TN面板
亮度: 350cd/m²
分辨率: 1920*1080
點距: 0.277mm
響應時間: 1ms
靜態對比度: 1000:1
可視角度: 水平170°/垂直160°
接口類型: VGA,DVI-D,HDMI×2,DisPlay port,USB 3.0X3,耳機/麥克風接口

側面

紅圈其實係個cable organizer,真係估你唔到

官網偷圖XD 如圖可見支架上既高度與仰俯角軸承上都有類似底座的精確刻度
(以下係實物相)

各output

拉到最高~

打轉~

直晒~

依個Control好有用+好好玩~"123"制係鍵切換模式

2個USB3.0 Headset,mic 紅色個個初頭唔知咩黎XD,下圖開估!!

係條棍XD

放耳機既~影埋隻Razer Kraken 7.1

其中2個Setting

開LOL試MON,用左Auto既Player2 畫面翩紅,不過睇第2張的確特顯到你target既紅框,咁就唔會ult錯人啦XD,當然個D殘影係我電話相影質素問題啦唔好誤會,同隻MON冇關

最後再黎3張 官網相,唔多解釋啦,好易明,多謝收看!!

我想佢出隻打機用嘅VA囉,用緊GW2450HM,接受唔到嗰種殘影

回覆 2# 符碌
嗰部GTG唔係4ms咩?有咁嚴重?

5K都準備起跑 仲TN 仲好意思叫神器?

回覆  符碌
kid^ 發表於 2014-10-20 20:28

對上代RL2455H 已經1MS啦`

IPS MON 大部分行緊8MS

5K都準備起跑 仲TN 仲好意思叫神器?
vier 發表於 2014-10-20 09:04 PM

首先依部係Gaming Mon,打Game確實係神器,IPS根本冇可能做到!
然後就係5K準備起跑?你買部imac打機咩?你5K用咩顯卡推呢?講緊Gaming Mon唔係講緊專業設計,分清楚喇!

首先依部係Gaming Mon,打Game確實係神器,IPS根本冇可能做到!
然後就係5K準備起跑?你買部imac打機咩?你5K用 ...
kid^ 發表於 2014-10-20 21:22

咁激動做乜 踩到你? sorry囉
OLED都已經上市嘅年代我唔明點解仲要用$3,4k去買TN囉
反正gamimg野都係半呃細路講潮講炫炮  點解唔去搵e嫂2421
成日都啄個延遲乜乜物物 推到120hz你唔去聞芒鬼會留意延遲 留意下邊到spawn怪好過啦

正確來講應該係VA panel

分三層  TN  VA  及IPS.

Benq 講功能 反應時間  光度及  面板均衡度等都要拿到平衡 因為可以下載選手用profile於電競最佳化。 所以在北美及歐洲銷售都很好。

機械鍵盤 滑鼠

回覆  符碌
kid^ 發表於 2014-10-20 20:28

開埋AMA都唔太好,喺腦場睇其他MON,好多IPS都好過佢