大陸正式展開4K價格戰!!

之前回post講過年尾會有大量品牌的27", 32" AHVA 4K mon推出市場, 而28"4K TN會跌價到$3000的水位
但估唔到都未到年尾, 大陸老品牌"長城"推出左"Z2890" 28" 4k TN, 用DP1.2可以行3840x2160@60hz
上去京東望下價錢居然係RMB1999, 睇怕AOC都好快逼住要減價迎戰
不過有人會問依家windows的4K支援不足, 買4K來做乜?
其實你平時打機在4Kmon用返1920*1080, 畫面同原生1080p的mon(同吋數)係冇分別的, 只係把4個像素點合一顯示成1個像素點, 唔信的去腦場試下就明
唔知年尾27" AHVA街價做唔做倒4字頭呢?

都係唔比link, 以免成為廣告post, 自己去JDsearch啦

4k打機顯卡好大問題!睇網站又辛苦...

4k打機顯卡好大問題!睇網站又辛苦...
kid^ 發表於 2014-10-26 21:20

打機用返1920*1080, 睇4K AV先用返4K
解像度係可以調教的

解像度係可以調教的
paul0923 發表於 2014-10-26 10:14 PM

咁樣好自攪

解像度係可以調教的
paul0923 發表於 2014-10-26 22:14

師兄真識嘆

咁樣好自攪
kid^ 發表於 2014-10-26 22:28

不如你估下我行緊咩解像

1.

2.

其實1同2解像度都冇變2560X1080

Windows 8 有得set windows大小 如果冇得set平板1080P得果10寸咪睇死人

所以吾存在網站辛苦

不如你估下我行緊咩解像

1.

2.

其實1同2解像度都冇變2560X1080

Windows 8 有得set windows大小:lov ...
hkbaby 發表於 2014-10-26 22:54

佢係講緊打機張卡可能唔夠力推4K game

師兄真識嘆
SuperEX 發表於 2014-10-26 22:44

到時可以數毛

佢係講緊打機張卡可能唔夠力推4K game
paul0923 發表於 2014-10-26 23:19

4k打機顯卡好大問題!睇網站又辛苦

你答4K 我答網站   

咁樣好自攪
kid^ 發表於 2014-10-26 22:28

下一代顯卡自然會對應到4K game, 呢個只係過度方法姐