[操作疑難] 40" 16:9 (4k) vs 34" 21:9

想試下 LG 嘅 34" 21:9 mon, 但同 LG 嘅 40" 4k TV 差唔多價。

其實 16:9 嘅 40" 4k TV 打 PC game, 係咪都可以校到去 21:9,咁望落咪同 21:9差唔多囉,係咪?

你接受到兩條粗大黑邊?
兩「邊」加埋佔畫面兩成幾喎

回覆 1# grandninja

http://bigboy2000.blogspot.hk/20 ... ize-conversion.html

近來我都有同你差唔多o既選擇
本身考慮 34" 21:9
不過而家有師兄話philips 40" 16:9(4Kmon),大陸預售都係4,999人仔,好吸引....

就算40" 16:9 當 21:9 用,畫面都睇大過 34" 21:9 一截
http://bigboy2000.blogspot.hk/20 ... ize-conversion.html

你接受到兩條粗大黑邊?
兩「邊」加埋佔畫面兩成幾喎
yjfoeg 發表於 2014-10-28 17:52

其實兩條大黑邊真係唔順眼,但40" 16:9 就算喺21:9 情況下,可視畫面都係比34" 21:9 多。攪到買21:9好似我笨十咁...但我又貪21:9 嘅新鮮感。

回覆  grandninja

近來我都有同你差唔多o既選擇
本身考慮 34" 21:9
不過而家有師兄話philips 40" 16:9( ...
alextsang_tt 發表於 2014-10-28 18:31

咁你最終選擇係乜?

16:9啦, e+好多劇都係16:9,有d大陸台仲得4:3....21:9真係得睇戲先有用= =

咁你最終選擇係乜?
grandninja 發表於 2014-10-28 18:40

未買呀,師兄
暫時都係得個諗字咋嘛,哈哈

會列入考慮範圍o既34" 21:9係兩部曲面
dell u3415w/lg 34uc97 , 主要都係貪曲面有新鮮感

而40" 16:9 4K philips 主要貪佢夠大同VA,睇戲打機應該會比上面兩部IPS好D,同平一截
吖...仲有...平時desktop用,睇字大粒少少,怕且點都會冇咁辛苦啩
雖然...可能初初唔慣會好似食咗fing頭咁

但以上全部香港都未有得賣

打pc game為主就21:9
打tv game為主就16:9

21:9可以full screen係唔同feel嘅

借問一下。。40"4k max resolution 3840 x 2160 .   咁如果用 40" 4k 打PC game, setting 較21:9  3440 x 1440 , 效果照計應該同直接用34" 21:9 差唔多? 40" 4k 重會橫向放大D + 上下黑邊(定係會拉長變型??)?

如果 40" 4k 做到34" 21:9 嘅野,咁40" 4k 其實係咪抵d 哩?

http://www.displaywars.com/40-inch-16x9-vs-34-inch-21x9

借問一下。。40"4k max resolution 3840 x 2160 .   咁如果用 40" 4k 打PC game, setting 較21:9  3440 x 1 ...
288538 發表於 2014-10-29 03:14

理論上係同直接用 34" 21:9 差唔多,但 40" 會上下黑邊。照計唔會拉長變型而係 show 多咗野。不過呢 D 好睇隻 game 本身,有 D Game 喺 16:9 mon 度較 4:3 都會拉寬。
但實際上D Game未必俾你喺 16:9 mon set 21:9。起碼我 full HD mon 冇得較21:9.