想買Benq EW2440L

想買Benq EW2440L,但只得HDMI port冇DVI,十五十六
有冇師兄用緊可以俾d意見, Thanks

都留意緊lee隻 用嚟睇戲 外國網話調埋色都係得86%sRGB 差過其它同類VA

都留意緊lee隻 用嚟睇戲 外國網話調埋色都係得86%sRGB 差過其它同類VA
Lethant 發表於 2014-11-6 15:43

有無邊款 VA 有 9x% NTSC? 有就即換左部爛鬼 H-IPS.

有無邊款 VA 有 9x% NTSC? 有就即換左部爛鬼 H-IPS.
Miipp 發表於 2014-11-6 17:53

NTSC 同sRGB好似係兩樣野嚟, NTSC 72% = sRGB 100%

NTSC 同sRGB好似係兩樣野嚟, NTSC 72% = sRGB 100%
Lethant 發表於 2014-11-6 18:49

係呀, 我就係要 9x% 或以上的 NTSC VA mon, 唔係要 sRGB 細色域.

有無好介紹?

係呀, 我就係要 9x% 或以上的 NTSC VA mon, 唔係要 sRGB 細色域.

有無好介紹?
Miipp 發表於 2014-11-7 09:02

如果依家既VA做到,就應該冇人用IPS

如果依家既VA做到,就應該冇人用IPS
Lethant 發表於 2014-11-7 15:26

ching 似乎唔太了解顯示技術及神化左 IPS.

TN/VA/IPS 都可以做到廣色域. 我部舊 notebook 的 TN 就係 9x% NTSC.

ching 似乎唔太了解顯示技術及神化左 IPS.

TN/VA/IPS 都可以做到廣色域. 我部舊 notebook 的 TN 就係 9x ...
Miipp 發表於 2014-11-7 22:16

我的確係比夠新手,但係IPS都係因爲色水鮮 (sRGB較同budget既其它panel高)同viewing angle最好先咁吸引普通用家 令到各牌子都多數多產ips model。 VA 就係contrast同黑色對比好好多,但有少少black crush 同gamma shift, 如果市面常見既VA 做到埋個色水,啲人都唔會揀IPS la, 又要頂IPS GLOW同backlight bleed.  我絕對冇神化IPS,因爲我自己都想買VA。
TN 我估唔係要出高hz打機 依家lee個年代都唔會考慮㗎啦

有錯請指

9月果時買左部
外置牛 冇得掛牆 冇DVI 冇DP  你接唔接受到先?
價錢我就覺得算係咁  用緊冇乜投訴

我的確係比夠新手,但係IPS都係因爲色水鮮 (sRGB較同budget既其它panel高)同viewing angle最好先咁吸引普 ...
Lethant 發表於 2014-11-7 23:07

ching 大部份講岩, 不過既念上有些偏差:

1. IPS 唔代表鮮色. 鮮唔鮮面睇面板及背光設計, TN 及 VA 一樣有鮮色的.

2. sRGB 只係標準色域, 達到 sRGB 只算係中階 panel

3. Epc 的人先鐘意講色準, 但唔係個個用 mon 的人都用來開工做圖像輸出.

4. 顯示器唔係色水最重要. 第一重要參數係原生對比對, IPS 呢方面只有 TN 的水平.

IPS 只得得廣視角一個優點, 近年因為手機及平板興起先多人當佢神咁拜, 但 IPS 其實只係好普通的野算唔上高檔.

我隻 mon NEC H-IPS, ~100% NTSC/AdobeRGB 色域, 但睇片質素係最屋最差, 差過部 Sony SPVA TV 十條街, 亦差過舊個部 notebook 高階 TN