[開箱] AOC E2476VWM6防藍光護眼MON

最近想upgrade部電腦, 點知左計右計之後, 索性連埋隻MON一套換晒佢,行經腦場見到AOC新出嘅防藍光MON, 仲要貼住話熱賣中, 八卦走去問下D SALES, 佢哋話係AOC最新『自行研發的防藍光MON』WOR, 心諗:『咩料呀?』

我唔係一個衝動買野既人,例牌google吓防藍光既資料,越睇越覺得啱自己用,開始有D心郁郁...(唉...其實又或者可能唔知係咪自已年紀開始大,近半年對住MON特別易攰,真係好似電視教果D咁,差唔多30分鐘至1個鐘就要抖一抖,望返遠嘢乜乜物物...有時仲再望返隻MON仲要啲時間對焦添…) , 所以見到護眼2隻字難免有D心郁郁~

心諗單單只$1600價位有24吋白色,都抵玩丫, 買副Gunnar都要幾舊水啦, 何況佢隻防藍好似又真係同其他LG呀、VIEWSONIC有防藍光功能的唔同D咁架!(呢個真心要現場睇睇!),因為佢有塊濾藍光鏡片比我試下, 比你睇到普通的MON同有防藍光MON既分別,最神奇既地方係用果塊鏡睇其他MON, 係好偏黃的,用佢果隻有防藍光MON來睇,真係明顯睇唔到有偏黃,D顏色都幾準,自問用左芒十幾廿年,比較之下覺得呢塊新PANEL令隻眼真係舒服左,睇返LG果隻防藍真係好黃,最終決定入手AOC呢隻白色E2476VWM6。

包裝簡簡單單

In case有人唔知咩叫防藍光, 可以睇下呢啲資先:
http://zh.wikipedia.org/zh-tw/%E5%85%89%E5%AD%B8%E9%A0%BB%E8%AD%9C
http://www.aocmonitorap.com/root/tw/product_display.php?id=591
http://news.softpedia.com/news/AOC-Invents-Eye-Protecting-Anti-Blue-Light-Technology-for-Displays-459188.shtml
http://www.slashgear.com/aocs-anti-blue-light-technology-protects-against-led-monitor-harm-17346948/

簡單啲講,一般波長介於420-450nm之間嘅藍光,波長短、頻率高,能量於可見光中相對較高,尤其是顯示屏嘅藍光會促進光毒素反應,傷害視網膜細胞,嚴重會做成黄斑部病變等症狀。一般既防藍光MON就係盡量Cut咗呢啲藍光佢,所以護眼之餘,亦有可能出現偏黃既情況,而AOC呢隻MON就減低呢段波長既藍光之餘,又會用其他波段既藍色去補色,減低90%藍光波傷害同時又唔偏色,不過齋post相無用,大家最好落場睇睇實物先知分別。

隻MON設計就好簡單,一個底坐、一條電源線(薄身又有內置牛真係唔錯)。

插頭有一個HDMI、一個VGA同一個耳筒位,反正HDMI依家咁普及,如果唔係要駁多部電腦、遊戲機,都夠用,側插設計可以慳返d位, 稍為不滿係個位有啲難插。

輸入得HDMI同VGA各一, 簡單夠用

砌好擺上枱,純白機框加底座外型十分不錯。最鍾意條藍色底邊,無黑MON咁冰冷,夠fresh,啱屋企用。

純白機框加底座外型十分不錯

設定介面入面係防藍光選項,因為佢係Panel自己做,幾時都自動波濾藍光。

大家最關心既,應該係有幾偏色,我唔知咁可唔可以show到,不過都試下拎部Macbook Air比較下,兩屏都調到最高亮度,只係AOC無MBA咁光,論色溫其實相約差唔多好睇,唔會話隔咗藍光就偏暖。

兩機一齊影對焦有啲唔準,分開放大睇吓,呢張係AOC。

呢張係Macbook Air,因為要用同一相機設定,較光嘅MBA影出嚟有少少過曝,但個人觀感覺得AOC色調比較順眼。

除咗防藍光之外,呢隻MON仲有呢期都好流行既不閃屏功能,set暗個MON果陣都無咁傷眼。24吋1080高清TN屏幕,色水、細緻度以$1,600水平嚟講完全收貨,尤其係顏色,膚色特別細緻自然。

特別功能方面就有AOC其他型號都有嘅Clear Vision,類似內置upscale功能。拎《Diablo III》嚟試,一啲線條位,例如角色後面支旗、對話框等,開到Strong第三級,線條明顯較突出。
最強:

中等:

最弱:

總結試咗一晚嘅心得,覺得防藍光最大優勢係亮度調高都唔刺眼。平時多做文書工作,成日望住白底芒,用電腦或者MBA都慣咗調低亮度至50以下。而呢隻AOC防藍光芒就算比以前光,感覺都可以接受。如果同我一樣對芒唔過30分鐘就覺得眼澀目乾嘅朋友,我推薦試下轉用呢類防藍光芒。

佢唔出藍光,點解會出到藍色既

佢唔出藍光,點解會出到藍色既
simonchan1012 發表於 2014-11-10 14:37

只係減少藍光
唔係唔出藍光

支持開箱