而家買電視, 你地覺得sony定samsung 畫質比較好

無留意電視D 產品好耐, 想知道下呢兩個電視市場兩大巨頭,
邊個係你地心目中會高分D,
畫質優化技術重係唔係以前咁, sony重係number one,
定還是sony 電視畫質 已經被市佔率第一既samsung 完全超越左

Samsung講畫質?你講笑??

回覆 2# funny1

此畫當真?

会有其他師兄答你㗎喇

睇 panel. 以前 sony 靚其中一個原因係用 samsung 的 SPVA panel.

而家 sony 開始用多左雞雞的 IPS, 無得比. 如果係用 MVA 還好少少.

SONY依家淨係係4K系列先搵到好畫質
2K縮水 不過都平左

回覆 6# KennyCKL1822

好似2013 D model 好過 2014戈d
講緊2K sony 電視

睇 panel. 以前 sony 靚其中一個原因係用 samsung 的 SPVA panel.

而家 sony 開始用多左雞雞的 IPS, 無得 ...
Miipp 發表於 2014-11-21 21:42

以前就話同星星合資出panel
幾年前拆夥後, 當然要搵其他廠啦

不過今年我睇好pan記同sharp 4k tv

唔認model,唔跟尺寸,唔分panel,唔睇價錢,淨講牌子

以前就話同星星合資出panel
幾年前拆夥後, 當然要搵其他廠啦

不過今年我睇好pan記同sharp 4k tv:go ...
wgpoon 發表於 2014-11-21 22:16

4K系列 X9500B似乎仲係S-PVA