而家買27吋mon, 你會點揀?上4K 定算數?

各位師兄你好,

我本身用緊Mac,想砌多部PC 打機,諗住點都出部用 970 display card既,方便打ACU.
諗完主機,就梗係要諗埋個mon...

計番我坐既距離,其實27吋應該就岩岩好,想搵隻mon來做三樣野:
- 插 PS3/PS4 打機
- PC 拎來打機
- Mac 拎來日常上網睇片執相剪片乜乜乜
心目中重想個mon 可以有多幾個USB slot.....

最初最初諗住睇 Dell 2415 (貪佢平,又16:10), 但放得落 27吋就想大d...但發現d 27吋mon 都係1920x1080,我想起碼有2560x1440,咁就諗 U2713HM 或者 U2713H,但又發覺最近大家講起 P2715,嘩 4K wor, 又唔係貴好多...

如果都係咁上下budget, 大家會點揀? 我唔一定要 Dell ga, 但見好似 Dell d mon 多d人講d...
希望大家俾d 意見,thanks!!!

我最近都煩緊哩樣野
但會上30" > 27" >> 4k

30/27係budget問題,我相信我最後都係會買30",用過16:10真係翻唔到轉頭

唔用4k既原因如下
1. software既optimization有排未standardize到,有排你較,32"會好d,但都係sad
2. HDMI 2.0 mon未普及(DP雖然好但遇過bug的話會你會怕怕),mon refresh rate + 硬體問題如下
3. PC Game最特別既位係過60Hz,無論mon同display card都真係未到位
4. Display card有排未追到,平民化4k最少差兩代

所以應該會入隻30"用住先,唔係的話就等HDMI 2.0的32" 4k(至少一年到年半)

我最近都煩緊哩樣野
但會上30" > 27" >> 4k

30/27係budget問題,我相信我最後都係會買30",用過16:10真係 ...
AlfredWong 發表於 2014-11-22 16:10

其實30吋真係夢想來ga....但30吋個budget 真係好難搞....果3吋差一倍價錢...><

其實30吋真係夢想來ga....但30吋個budget 真係好難搞....果3吋差一倍價錢...>
adrianyahk 發表於 2014-11-22 16:13

差一倍,但係你真係有用,有做圖像操作,或者玩過MMO, o個9%既位真係好值,文書更加唔使講

另外,

5. 所謂Next Gen Console連行1080p @60Hz都有困難既時候,真係唔需要考慮4k住

差一倍,但係你真係有用,有做圖像操作,或者玩過MMO, o個9%既位真係好值,文書更加唔使講

另外,

5.  ...
AlfredWong 發表於 2014-11-22 16:17

師兄你岩,其實如果諗frame-rate 真係唔應該諗 4k....

如果唔諗4k,只諗 27吋 2560 x 1440 , 師兄會推介咩mon?  Thanks!

師兄你岩,其實如果諗frame-rate 真係唔應該諗 4k....

如果唔諗4k,只諗 27吋 2560 x 1440 , 師兄會推介 ...
adrianyahk 發表於 2014-11-22 16:28

我都考慮緊哩個問題
然後見到U2711宜家賣緊4k
假如16:9唔係問題的話可以去馬

我應該買U3011/4
(然後個Eizo 24"放係床頭用)

4k mon, 打ps4, 不是點對點,可能仲衰過1920X1080 的mon?

I bought U2715h one month ago, $38XX, 3year.

回覆 8# wattoinni

師兄系邊度買噶?U2715H 居然做到$38xx甘低?

回覆 9# Kingsluk

官網問 sales 之麻...我都係睇 ching D report 先知. 爭D係門市買.
當時問埋U2713H $52XX..