[操作疑難] displayport 好嘈

己經晌控制台 DISABLE 左個 MON 既 OUTPUT
但唔知係咪有干擾 ,一路都有 D 音噪
要MUTE 左個MON 先得
但我習慣出街啪拖穌大制
每次開機都要 MUTE 一次好煩

有冇 D DISPLAYPORT 線係唔連音源既?

連唔連音源唔到條線控制
你不如睇下個mon有冇音量set, set做0睇佢識唔識記住

連唔連音源唔到條線控制
你不如睇下個mon有冇音量set, set做0睇佢識唔識記住 ...
KinChungE 發表於 2014-12-12 11:09

一啪大制就要 SET 過
佢唔係一鍵 MUTE
要入到個 MENU 先有得SET 音量
如果咁麻煩我用返 DVI 算

一啪大制就要 SET 過
佢唔係一鍵 MUTE
要入到個 MENU 先有得SET 音量
如果咁麻煩我用返 DVI 算 ...
Aries 發表於 2014-12-12 11:32

menu setting熄大掣唔識save, 咩mon咁仇?

menu setting熄大掣唔識save, 咩mon咁仇?
KinChungE 發表於 2014-12-12 11:50

啪拖穌果個大制 ,唔知點解個 SOUND VOLUME 一定會返去 DEFAULT
EIZO 黎

有冇試過Disable個MON的音量功能?
EIZO 什麼型號?

有冇試過Disable個MON的音量功能?
EIZO 什麼型號?
ngtoyan 發表於 2014-12-12 13:18

宜家就係問仲有咩方法可以 DISABLE 佢
我有唸過 DISABLE 張 DISPLAY 卡 ,不過應該係干擾黎 ,我唸冇用 ,或者可能換條靚 D 既線就冇事
但呢 D MON 既 SPEAKER 本來就唔會用 ,下次跟 SPEAKER 既真係唔鬼買

回覆 1# Aries

DISABLE咗仲有噪音,似係DISPLAYPORT線屏障唔夠,吸收咗附近嘅雜訊。可以就換過條DISPLAYPORT 線試下喇。
DISPLAYPORT線正常包音源嘅,好少可會無。

回覆  Aries

DISABLE咗仲有噪音,似係DISPLAYPORT線屏障唔夠,吸收咗附近嘅雜訊。可以就換過條DISPLAYPOR ...
高登阿伯 發表於 2014-12-12 14:39

根本唔可能有條唔包音訊既線
因為DP冇獨立pin for audio

宜家就係問仲有咩方法可以 DISABLE 佢
我有唸過 DISABLE 張 DISPLAY 卡 ,不過應該係干擾黎 ,我唸冇用 , ...
Aries 發表於 2014-12-12 13:45

應該唔關干擾事
DP係Digital, 干擾都唔會有雜音, 最多data lost窒或者出唔到聲
情況似係個mon既DAC唔掂, generate好多noise