電視兼電腦MON用

用高階1080P好(SONY950A), 定係中階4K好(LG UB8500)? 49-55吋
當MON用時, 1080P O的字會唔會唔清?

唔會唔清
只係好大粒字咁解

用高階1080P好(SONY950A), 定係中階4K好(LG UB8500)? 49-55吋
當MON用時, 1080P O的字會唔會唔清? ...
patwong1998 發表於 2014-12-22 11:37

Ub8500,我用緊之前未有新卡時行1080 d字係有d散但可接受,e+加左gtx970行2160 d字靚到我都唔信電視可以咁清,我之前hx75a,行1080都冇咁清,4k強烈要求要加卡
開網頁行50% d字都清楚睇到,1080做唔到

回覆 3# terrykeung01

Ching, 題外話一問......請問有冇用970 + 4KTV睇Blu-ray/MKV?對23.976Hz有冇研究?

回覆  terrykeung01

Ching, 題外話一問......請問有冇用970 + 4KTV睇Blu-ray/MKV?對23.976Hz有冇研究? ...
K_C_ 發表於 2014-12-22 14:50

說真用電腦mo睇bd or4k唔會清過bd機睇,但可以行返tv mo多好多野set
但有讓野行hdmi3 行4k60 rgb 可以開uhd deep color

說真用電腦mo睇bd or4k唔會清過bd機睇,但可以行返tv mo多好多野set
但有讓野行hdmi3 行4k60 rgb 可以開uh ...
terrykeung01 發表於 2014-12-22 15:15

我唔係concern清唔清,只係想知道NV 970/980到咗今時今日,可以準確咁出到1080P 23.976Hz or 2160P 23.976Hz未啫.....ching可唔可以試一試?

我唔係concern清唔清,只係想知道NV 970/980到咗今時今日,可以準確咁出到1080P 23.976Hz or 2160P 23.976H ...
K_C_ 發表於 2014-12-22 15:29

不嬲都得
電腦播片有vsync, 要咩refresh rate都可以好準

不嬲都得
電腦播片有vsync, 要咩refresh rate都可以好準
KinChungE 發表於 2014-12-22 15:59

Ching你有所不知喇......

https://forums.geforce.com/defau ... rfect-23-976-fps/2/

23.976Hz響N卡上係從來都唔準.但9xx出咗咁耐,我都未Google到有人出report.

我唔係concern清唔清,只係想知道NV 970/980到咗今時今日,可以準確咁出到1080P 23.976Hz or 2160P 23.976H ...
K_C_ 發表於 2014-12-22 15:29

點試架唔識試,同唔多明

回覆 9# terrykeung01

1. BD-ISO/MKV ready? 最好係荷里活西片,咁就一定係23.976P.
2. Download & install MPC-HC
3. Default應該係madVR renderer.如果唔係嘅請轉用madVR.
4. 轉display mode 去1080P 23Hz or 2160P 23Hz.呢個時候你會發覺部機好窒.......唔使驚,正常嘅.
5. 用MPC-HC播file,播放開始有嘢睇時撳Ctrl-J
6. 你會見到類似下面個畫面:

最重要嘅info响左上角:

Display = refresh rate of monitor/TV
Movie = frame rate of the movie

最perfect當然係兩個都一樣.......但經驗話俾我知,NV好多時只係俾到23.972Hz.......

用到23.976Hz去播23.976P嘅戲,好多發燒友都覺得係最好,有電影感,原汁原味.

先唔該ching.